Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Erbjuder produkter och tjänster för ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk.
Importerar, marknadsför, säljer och underhåller lantbrukssmaskiner.
Utvecklar, förädlar och marknadsför livsmedelsprodukter och måltidskoncept.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ grundat på den djupa kunskapen som våra lantbrukare har samlat på sig över generationer. Tillsammans arbetar vi för ett livskraftigt lantbruk. Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord.
Med utgångspunkt i åkermarken och verksamheter i värdekedjan från jord till bord finns vi med hela vägen från sådd till skörd – till maten på våra bord, foder till våra djur och klimatsmarta biobränslen.
Vi ägs av svenska lantbrukare och har vår bas i Sverige med Östersjöområdet som vår utökade hemmamarknad. Vi har en stark internationell närvaro, och oavsett land och plats tar vi alltid samma ansvar.
Vi bedriver forskning och satsar på innovation för morgondagens lantbruk, bioenergi och framtidens mat. Innovationer är avgörande för att lösa dagens och framtidens utmaningar och därför har Lantmännen också en egen forskningsstiftelse.
Lantmännens gröna grodd finns på våra förpackningar. Produkterna kan vara olika, men alla ska kunna känna sig trygga i att vi alltid minimerar påverkan på miljön och människan. Finns grodden på paketet, kan du vara säker på att det är Bra Mat från Lantmännen.
Jordärtskockornas nötiga och mustiga karaktär kommer till sin rätta i den här krämiga soppan. Lite tabasco eller cayennepeppar bidrar med sting och ”piggar upp” smaken. Tillsammans med en god toast toppad med smörstekta kantareller blir det här en riktigt härlig höstmiddag som passar till både vardag och fest.
Jordärtskockssoppa
800 g jordärtskockor
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 dl torrt vitt vin
6 dl vatten
1 msk grönsaksfond eller 1 tärning grönsaksbuljong
3 dl vispgrädde
Tabasco eller cayennepeppar
Kantarelltoast
500 g kantareller (kan ersättas med valfri höstsvamp)
1 vitlöksklyfta
1 knippe persilja
4 Hatting rundstycken
Salt och peppar
Smör till stekning och kantarelltoast
1. Skala jordärtskockorna, schalottenlöken och vitlöken. Skär ner jordärtskockorna i mindre bitar och hacka schalottenlöken och vitlöken grovt.
2. Hetta upp en stor kastrull med smör. Fräs jordärtskockor, lök och vitlök några minuter tills löken är glansig men inte fått färg. Salta och peppra.
3. Slå på vinet och låt det koka in. Tillsätt sedan vatten, grönsaksfond/-buljong och grädde.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Låt soppan koka på medelhög temperat tills skockorna mjuknat, ca 15 minuter.
6. Mixa soppan med en stavmixer eller i blender. Späd eventuellt med vatten eller mjölk till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar och tabasco/cayennepeppar.
7. Ansa och dela ner kantarellerna i mindre bitar. Skala vitlöken. Finhacka persiljan.
8. Hetta upp en stekpanna med rejält med smör och stek kantarellerna. Tillsätt persiljan och smaka av med salt och peppar.
9. Dela bröden i hälften. Lägg dem i en ugnsform eller på en plåt med snittytan uppåt och rosta i mitten av ugnen de tills de fått fin färg.
10. Gnid vitlöksklyftan mot de gräddade bröden och bred sedan på ett rejält lager smör. Toppa med kantarellerna och servera tillsammans med jordärtskockssoppan.
Your rating: