Jordärtskockssoppa med kantarelltoast.

Jordärtskockssoppa med kantarelltoast

Jordärtskockornas nötiga och mustiga karaktär kommer till sin rätta i den här krämiga soppan. Lite tabasco eller cayennepeppar bidrar med sting och ”piggar upp” smaken. Tillsammans med en god toast toppad med smörstekta kantareller blir det här en riktigt härlig höstmiddag som passar till både vardag och fest.


4 portioner

Jordärtskockssoppa
800 g jordärtskockor
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 dl torrt vitt vin
6 dl vatten
1 msk grönsaksfond eller 1 tärning grönsaksbuljong
3 dl vispgrädde
Tabasco eller cayennepeppar

Kantarelltoast
500 g kantareller (kan ersättas med valfri höstsvamp)
1 vitlöksklyfta
1 knippe persilja
Hatting rundstycken 

Salt och peppar
Smör till stekning och kantarelltoast

 

40 minuter

 1.  Skala jordärtskockorna, schalottenlöken och vitlöken. Skär ner jordärtskockorna i mindre bitar och hacka schalottenlöken och vitlöken grovt.

 2.  Hetta upp en stor kastrull med smör. Fräs jordärtskockor, lök och vitlök några minuter tills löken är glansig men inte fått färg. Salta och peppra.

 3.  Slå på vinet och låt det koka in. Tillsätt sedan vatten, grönsaksfond/-buljong och grädde.

 4.  Sätt ugnen på 225 grader.

 5.  Låt soppan koka på medelhög temperat tills skockorna mjuknat, ca 15 minuter.

 6.  Mixa soppan med en stavmixer eller i blender. Späd eventuellt med vatten eller mjölk till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar och tabasco/cayennepeppar.

 7.  Ansa och dela ner kantarellerna i mindre bitar. Skala vitlöken. Finhacka persiljan.

 8.  Hetta upp en stekpanna med rejält med smör och stek kantarellerna. Tillsätt persiljan och smaka av med salt och peppar.

 9.  Dela bröden i hälften. Lägg dem i en ugnsform eller på en plåt med snittytan uppåt och rosta i mitten av ugnen de tills de fått fin färg.

10. Gnid vitlöksklyftan mot de gräddade bröden och bred sedan på ett rejält lager smör. Toppa med kantarellerna och servera tillsammans med jordärtskockssoppan.


3,4/5 baserat på 226 röster.