Ägg i mustig tomatsås med bönor och majs.

”Ägg i skärselden” – Ägg i mustig tomatsås med bönor och majs

De krossade tomaterna smaksätts med spiskummin, chili, vin och råsocker, vilket ger en mustig tomatsås som konstraserar fint mot de krämiga och milda äggen. Goda svarta bönor och krispig majs bidrar med matighet. Toppat med syrlig fetaost och aromatisk koriander är det här en trevlig vegetarisk rätt där hela middagen tillagas i samma panna. Servera gärna tillsammans med ett gott bröd att doppa i den goda tomatsåsen.


4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
1 röd chili
1 föp Go Green Svarta Bönor
1 förp Go Green Ekologisk gourmetmajs
1 msk tomatpuré
2 tsk malen spiskummin
2 tsk råsocker
2 dl rött eller vitt vin eller vatten
1 förp Go Green Ekologiska krossade tomater
6 ägg
150 g fetaost
1 kruka koriander

Salt och peppar
Olja till stekning

30 minuter
  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär zucchini i tärningsstora bitar. Finhacka chili.
  2. Sila bönor och majs.
  3. Hetta upp rejält med olja i en stor stekpanna eller traktörpanna. Fräs lök, vitlök, zucchini och chili några minuter tills det börjar få färg. Tillsätt tomatpuré, spiskummin och råsocker och fräs vidare ett par minuter så att tomatpurén och sockret karamelliseras något. Slå på vin eller vatten och låt det koka in något.
  4. Tillsätt krossade tomater och låt koka upp och puttra på svag värme ca 10 minuter. Smaka av såsen med salt, peppar och eventuellt lite mer socker.
  5. Kläck försiktigt äggen i tomatsåsen, sänk värmen och sätt på ett lock. Låt puttra ca 5 min och tillsätt sedan majs och bönor runtom äggen. Låt puttra vidare ett par minuter till, tills äggen är nätt och jämt genomkokta.
  6. Smula över fetaost och koriander och servera!

3,6/5 baserat på 409 röster.