Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Malin Gramers hedonistiska hamburgare
600 g ekologisk svensk nötfärs, gärna butiksmald högrev (eller hemmald)
1 äpple, rivet
1 gul lök, riven
1 vitlöksklyfta, riven (kan uteslutas)
Sambal oelek eller sweet chili efter smak (kan uteslutas)
Salt och peppar efter smak
Neutral matolja till stekning
Till servering:
4 goda hamburgerbröd, rostade rotsaker och en riklig topping-buffé
Topping:
Skivad avokado eller guacamole
Knaperstekt bacon
Hamburgerdressing
Skivad gul lök
Senap och ketchup
Majonnäs
Tryffelmajonnäs (tillsätt ett par droppar tryffelolja till en god majonnäs)
Dijonnäs (blanda majonnäs med senap 50/50)
Sallad
Tomat
Ost
- Blanda nötfärs med rivet äpple, lök, alt, peppar och eventuellt de andra smaksättarna. Tänk på att salta och peppra ordentligt. Blanda men knåda inte för hårt.
- Forma färsen till 4 köttpuckar, inte för tjocka utan med en ganska stor diameter så att de är något större än hamburgerbröden.
- Pensla hamburgarna med olja och stek i grillpanna på hög värme eller på grill, alternativt hetta upp olja i en stekpanna och stek hamburgarna tills de är medium-medium well, det vill säga inte alltför rosa i mitten men fortfarande saftiga.
- Stek hamburgerbrödet i baconfett eller i samma stekpanna som hamburgarna.
- Servera genast tillsammans med topping så att alla får bygga sin egen burgare. Rostade rotsaker serveras till. Hugg in, ät och njut!