Malin Gramers hedonistiska hamburgare


4 portioner

600 g ekologisk svensk nötfärs, gärna butiksmald högrev (eller hemmald)
1 äpple, rivet
1 gul lök, riven
1 vitlöksklyfta, riven (kan uteslutas)
Sambal oelek eller sweet chili efter smak (kan uteslutas)
Salt och peppar efter smak
Neutral matolja till stekning

Till servering:
4 goda hamburgerbröd, rostade rotsaker och en riklig topping-buffé

Topping:
Skivad avokado eller guacamole
Knaperstekt bacon
Hamburgerdressing
Skivad gul lök
Senap och ketchup
Majonnäs
Tryffelmajonnäs (tillsätt ett par droppar tryffelolja till en god majonnäs)
Dijonnäs (blanda majonnäs med senap 50/50)
Sallad
Tomat
Ost

30 minuter
30 minuter
  1. Blanda nötfärs med rivet äpple, lök, alt, peppar och eventuellt de andra smaksättarna. Tänk på att salta och peppra ordentligt. Blanda men knåda inte för hårt.
  2. Forma färsen till 4 köttpuckar, inte för tjocka utan med en ganska stor diameter så att de är något större än hamburgerbröden.
  3. Pensla hamburgarna med olja och stek i grillpanna på hög värme eller på grill, alternativt hetta upp olja i en stekpanna och stek hamburgarna tills de är medium-medium well, det vill säga inte alltför rosa i mitten men fortfarande saftiga.
  4. Stek hamburgerbrödet i baconfett eller i samma stekpanna som hamburgarna.
  5. Servera genast tillsammans med topping så att alla får bygga sin egen burgare. Rostade rotsaker serveras till. Hugg in, ät och njut!

3,7/5 baserat på 445 röster.