Broccoli- och halloumibiffar med sesammajonnäs

Frasiga biffar med sälta och smakdjup från halloumin och hetta från chilin. Majonnäsen smaksätts med sesamolja och blir en god dressing som även passar fint till grillade grönsaker eller lax.


4 portioner

Broccoli- och halloumibiffar 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
2 broccoli
400 g halloumi
2 dl AXA Ekologiska Havregryn
5 ägg
1 knippe koriander

Sesammajonnäs
1 vitlöksklyfta
2 dl majonnäs
½ msk soja
½-1 tsk sesamolja
Lime- eller citronsaft

Till servering
Sallad
Salt och peppar
Smör och/eller olja till stekning

40 minuter
  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Skär ner broccolin i mindre bitar, även stammen. Riv halloumin. Grovhacka koriandern.
  2. Mixa samman lök, vitlök, chili, broccoli, halloumi, havregryn, ägg och koriander i en matberedare eller med en mixerstav till en jämn massa. Smaka av med salt och peppar.
  3. Låt smeten vila i kylen ca 15-30 min.
  4. Skala och finriv vitlöksklyftan till majonnäsen. Blanda samman vitlök, majonnäs, soja och sesamolja. Smaka av med lime- eller citronsaft.
  5. Skölj och torka salladen.
  6. Forma smeten till små biffar. Stek i rejält med smör och/eller olja tills biffarna fått fin färg.
  7. Servera de nystekta biffarna tillsammans med sesammajonnäs och sallad.

3,3/5 baserat på 201 röster.