Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Citronkaka med lingonmaräng
En tunn sockerkaksbotten toppas med en lingonmarängsmet och bakas krispig på låg temperatur i ugnen. Kakan görs i långpanna och räcker därför till många gäster, eller lite färre sötsugna..! God som den är eller tillsammans med en sked vispad grädde. Var noga när du delar äggen i gulor och vitor så att äggulorna inte spricker, om det kommer äggula i äggvitorna går de inte att vispa till en maräng.
Citronkaka:
3 dl socker
5 äggulor
1 ½ msk vaniljsocker
75 g smör
2 ½ dl mjölk
1 citron
6 dl Kungsörnens vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen
Lingonmaräng:
5 äggvitor
1 tsk citronsaft
4 dl socker
5 dl lingon
- Sätt ugnen på 200 grader. Dela äggen i gulor och vitor.
- Vispa socker, äggulor och vaniljsocker pösigt med elvisp.
- Blanda smör och mjölk i en kastrull och värm tills smöret är smält. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Riv skalet från citronen på den finaste sidan av rivjärnet.
- Blanda ner smöret och mjölken i bunken med äggulorna. Tillsätt citronskalet. Sikta sedan i mjölblandningen och rör försiktigt tills det inte finns några klumpar i smeten. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 30x40 centimeter.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter.
- Vispa under tiden äggvitorna och citronsaften till ett hårt skum. Tillsätt sedan sockret lite i taget och fortsätt vispa tills allt sockret är upplöst och marängen fått en pärlemorsliknande färg.
- Blanda ner lingonen i marängsmeten. Ta ut kakan. Sänk temperaturen till 110 grader. Bred på lingonmarängen över hela kakan. Grädda i ytterligare 60 minuter. Låt kakan svalna innan den skärs i bitar.