Citronkaka med lingonmaräng.

Citronkaka med lingonmaräng

En tunn sockerkaksbotten toppas med en lingonmarängsmet och bakas krispig på låg temperatur i ugnen. Kakan görs i långpanna och räcker därför till många gäster, eller lite färre sötsugna..! God som den är eller tillsammans med en sked vispad grädde. Var noga när du delar äggen i gulor och vitor så att äggulorna inte spricker, om det kommer äggula i äggvitorna går de inte att vispa till en maräng.


Ca 20 bitar

Citronkaka:
3 dl socker
5 äggulor
1 ½ msk vaniljsocker
75 g smör
2 ½ dl mjölk
1 citron
6 dl Kungsörnens vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen

Lingonmaräng:
5 äggvitor
1 tsk citronsaft
4 dl socker
5 dl lingon

1 timme 30 minuter
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela äggen i gulor och vitor.
  2. Vispa socker, äggulor och vaniljsocker pösigt med elvisp. 
  3. Blanda smör och mjölk i en kastrull och värm tills smöret är smält. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Riv skalet från citronen på den finaste sidan av rivjärnet.
  4. Blanda ner smöret och mjölken i bunken med äggulorna. Tillsätt citronskalet. Sikta sedan i mjölblandningen och rör försiktigt tills det inte finns några klumpar i smeten. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 30x40 centimeter.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter. 
  6. Vispa under tiden äggvitorna och citronsaften till ett hårt skum. Tillsätt sedan sockret lite i taget och fortsätt vispa tills allt sockret är upplöst och marängen fått en pärlemorsliknande färg. 
  7. Blanda ner lingonen i marängsmeten. Ta ut kakan. Sänk temperaturen till 110 grader. Bred på lingonmarängen över hela kakan. Grädda i ytterligare 60 minuter. Låt kakan svalna innan den skärs i bitar.

3,3/5 baserat på 353 röster.