Pizza med fänkålsbakade lökar, prästost och pumpakärnor.

Pizza med fänkålsbakade lökar, prästost och pumpakärnor

Ugnsbakad lök kan vara något av det godaste som finns. Med hjälp av lite socker lyfts lökens naturliga sötma fram, och resultatet blir underbart goda lökar som förutom på pizzan även passar fint att servera till en bit kött eller fisk. Pumpakärnorna och den rostade löken bidrar med trevligt tugg och persiljan med fräschör. Den här pizzan passar lika bra att servera som drinktilltugg som en lat fredag tillsammans med ett gott glas rött.


4 portioner

1 sats enkel pizzadeg eller pizzadeg med surdeg

2 purjolökar
6 bananschalottenlökar
4 röda lökar
50 g smör eller ½ dl olivolja
2 msk fänkålsfrön
2 tsk råsocker
200 g lagrad prästost
1 kruka eller 1 knippe persilja
1 dl Go Green Pumpakärnor
1 dl rostad lök
Salt och svartpeppar

2 timmar 30 minuter
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skär den vita delen av purjolökarna i fina ringar. Skölj resten av purjolökarna noga och skär dem sedan i grova strimlor. 
  2. Skala bananschalottenlökarna och de röda lökarna och skär dem i skivor eller klyftor. Lägg löken på en ugnsplåt och klicka över smöret eller ringla över olivoljan. Strö över fänkålsfröna och sockret, salta och peppra.
  3. Baka löken i mitten av ugnen ca 1 timme, eller tills de fått fin färg och mjuknat. Tag ut lökarna och höj ugnsvärmen till 250 grader. Ställ in en ugnsplåt i ugnen så att den blir varm.
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar och kavla sedan ut till tunna pizzabottnar. Lyft över degen på ett bakplåtspapper.
  5. Riv osten grovt och fördela den över pizzadegen. Lägg sedan på de bakade lökarna och strö över pumpakärnorna.
  6. För över pizzan på den heta ugnsplåten och grädda sedan en i taget i mitten av ugnen, ca 10-15 minuter, eller tills den fått fin färg.
  7. Grovhacka under tiden persiljan och strö den och den rostade löken över de nygräddade pizzorna.

3,5/5 baserat på 326 röster.