Pizzadeg grundrecept.

Pizzadeg - grundrecept

En snabblagad och enkel pizzadeg som görs på fingervarmt vatten. När man bakar med ljummet vatten är det viktigt att temperaturen inte överstiger 37 grader. Har man tid kan man välja att göra degen på kallt vatten och sedan låta den jäsa i ca två timmar. På så sätt hinner smakerna utvecklas under en längre tid vilket ger en godare smak på degen.


4 portioner

25 g jäst
3 dl ljummet eller kallt vatten
½ dl olivolja
2 tsk salt
Ca 7-8 dl Kungsörnen Vetemjöl 

Tillval:
1 tsk socker 

2 timmar
  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör runt så att jästen löses upp.
  2. Rör ner olivoljan, saltet och eventuellt sockret.
  3. Tillsätt nästan allt av vetemjölet och blanda tills det blir en deg som nästan släpper bunkens kanter. Arbeta degen smidig i en degblandare på lägsta växeln eller för hand, ca 10 minuter så att degen blir elastisk.
  4. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i rumstemperatur ca 45 minuter med ljummen degvätska eller 2 timmar med kall degvätska.
  5. Efter jäsning: Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en ugnsplåt i ugnen så att den blir varm.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar för fyra portionspizzor eller i tre delar för tre stora pizzor. Kavla ut varje degbit tunt och för sedan över på bakplåtspapper.
  7. Strö över valfri fyllning. För över pizzan på den heta ugnsplåten och grädda sedan en i taget i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills pizzan fått fin färg.

3,0/5 baserat på 600 röster.