Krukbröd med dill och flingsalt.

Krukbröd med dill och flingsalt

Dessa bröd bakas i blomkrukor och passar bra att servera på en buffé eller att ge bort som present. Se till att använda rena terakottakrukor som legat i blöt i en timme innan de sätts in i ugnen. Dillbröden passar bra till skaldjur eller fisk, men degen kan också smaksättas med andra örter och kryddningar efter tycke och smak.


10 portioner

10 blomkrukor, ca 9 cm i diameter

25 g jäst

5 dl vatten, ljummet

½ dl rapsolja

½ msk tsk salt

2 dl Kungsörnen Grahamsmjöl

Ca 1 l vetemjöl

1 knippe dill, finhackad

flingsalt

2 timmar 30 minuter
  1. Blötlägg krukorna i vatten i ca 1 timme innan bakning.
  2. Rör ut jästen i vattnet i en stor bunke. Tillsätt olja och salt och finhackad basilika.
  3. Tillsätt grahamsmjöl och vetemjöl lite i taget. Arbeta ihop till en smidig i en degblandare eller för hand, ca 10 minuter. Låt degen jäsa under duk i ca 1 timme.
  4. Klipp remsor av bakplåtspapper ca 10 cm höga från kortsidan. Pensla krukorna med lite olja. Passa in två remsor mitt emot varandra på insidan av krukorna.
  5. Sätt ugnen på 175°. Dela degen i tio lika stora bitar. Rundriv degen genom att rulla bitarna mot bakbordet med kupad hand samtidigt som du formar en rund boll. Lägg försiktigt ned degen med vecket nedåt i krukorna. Låt jäsa ytterligare 1 timme.
  6. Pensla med vatten och strö över flingsalt. Baka mitt i ugnen ca 25 minuter tills bröden rest sig, fått fin färg och är genomgräddade. Om bröden inte släpper från krukan kan man lätt skära loss dem med en liten kniv.

3,3/5 baserat på 309 röster.