Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Krukbröd med dill och flingsalt
Dessa bröd bakas i blomkrukor och passar bra att servera på en buffé eller att ge bort som present. Se till att använda rena terakottakrukor som legat i blöt i en timme innan de sätts in i ugnen. Dillbröden passar bra till skaldjur eller fisk, men degen kan också smaksättas med andra örter och kryddningar efter tycke och smak.
10 blomkrukor, ca 9 cm i diameter
25 g jäst
5 dl vatten, ljummet
½ dl rapsolja
½ msk tsk salt
2 dl Kungsörnen Grahamsmjöl
Ca 1 l vetemjöl
1 knippe dill, finhackad
flingsalt
- Blötlägg krukorna i vatten i ca 1 timme innan bakning.
- Rör ut jästen i vattnet i en stor bunke. Tillsätt olja och salt och finhackad basilika.
- Tillsätt grahamsmjöl och vetemjöl lite i taget. Arbeta ihop till en smidig i en degblandare eller för hand, ca 10 minuter. Låt degen jäsa under duk i ca 1 timme.
- Klipp remsor av bakplåtspapper ca 10 cm höga från kortsidan. Pensla krukorna med lite olja. Passa in två remsor mitt emot varandra på insidan av krukorna.
- Sätt ugnen på 175°. Dela degen i tio lika stora bitar. Rundriv degen genom att rulla bitarna mot bakbordet med kupad hand samtidigt som du formar en rund boll. Lägg försiktigt ned degen med vecket nedåt i krukorna. Låt jäsa ytterligare 1 timme.
- Pensla med vatten och strö över flingsalt. Baka mitt i ugnen ca 25 minuter tills bröden rest sig, fått fin färg och är genomgräddade. Om bröden inte släpper från krukan kan man lätt skära loss dem med en liten kniv.