Pizza bianca med potatis och palsternacka.

Pizza bianca med potatis och palsternacka

Tips! Tryffelolja eller tryffelsalt är gott på en pizza bianca! Ett mästerkocksrecept signerat Sigrid Bárány.


4 portioner


2 plåtstora pizzor eller 4 portionspizzor

Pizzadeg

25 g jäst
2 ½ dl vatten
½ tsk salt
1 tsk strösocker
2 msk olivolja
5–6 dl vetemjöl special (kan bytas ut mot vanligt vetemjöl)

Topping

2 dl crème fraiche eller smetana
400 g kittost i tunna skivor (Taleggio, Marquis och Castello Golden är alla kittostar men du kan också byta ut mot vanlig hårdost)
3 palsternackor, tunt skivade
3 potatisar, tunt skivade
1 kruka färsk rosmarin
1 krm riven muskotnöt (kan uteslutas)
1 1/2 dl god olivolja (kan uteslutas)

Flingsalt och nymalen svartpeppar

45 minuter
  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37° (fingervarmt) och lös upp jästen i lite av vattnet. Häll sedan på resten av vattnet, socker, salt och olivolja. Blanda i nästan allt vetemjöl och knåda degen för hand eller i maskin tills den är smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Jäs degen under bakduk i 40 minuter. Koka under tiden potatis- och palsternacksskivorna i saltat vatten i 2 minuter så att de mjuknar. Häll av vattnet och låt skivorna ånga av.
  2. Värm ugnen till 250°. Kavla eller platta ut 2 plåtstora eller 4 portionspizzor och lägg på en plåt
  3. Bred crème fraiche eller smetana på pizzabottnen, lägg på potatis och palsternacka och ost, repa över rosmarin och riv eventuellt över lite muskot. Grädda pizzan mitt i ugnen tills osten bubblar och börjar bli gyllene, i 12–15 minuter. Ta ut pizzan, droppa över olivoljan och strö över lite flingsalt och nymald svartpeppar.

3,1/5 baserat på 340 röster.