Piffig korv stroganoff.

Piffig korv Stroganoff

En klassiker med piff. Om du hellre vill använda nötkött än korv så välj gärna rygg- eller lövbiff. En mästerkocksrätt signerad Sigrid Bárány.


4 portioner

400 g falukorv
200 g champinjoner
1 gul lök, finhackad
Smör till stekning
½ tsk torkad dragon eller timjan eller 1 tsk hackad färsk
2 msk konjak, sherry eller madeira
½ dl vatten
2 dl crème fraiche
1-2 tsk dijonsenap
2 tsk tomatpuré
1 tsk soja

Salt och svartpeppar efter smak
2 msk hackad färsk persilja

Till servering: nykokt Kungsörnen Prima fusilli

25 minuter

Strimla falukorven och stek den i smör så att den får fin stekyta. Ställ åt sidan. Kvarta champinjonerna, salta dem lätt och stek dem i lite smör på medelvärme så att de släpper vätska. När vätskan kokat in, tillsätt mer smör och löken. Stek till löken mjuknar och tillsätt sedan dragon eller timjan och rör om. Slå över konjak och låt koka in, tillsätt därefter vatten, crème fraiche, dijonsenap, soja och tomatpuré. Rör om och låt det hela koka ihop. Blanda i falukorven och smaka av med salt och svartpeppar. Strax innan servering rör du ner persiljan. Servera med nykokt pasta.

Om du hellre använder nötkött än falukorv så passar det bra med ryggbiff eller lövbiff. Då strimlar du köttet, steker det i lite smör och olja på hög temperatur så att det får stekyta, ställer det åt sidan och följer sedan i övrigt receptet. Lägg i köttet samtidigt som crème fraichen och låt koka i några minuter så att köttet är genomvarmt. Smaka av med peppar och salt och avsluta med hackad bladpersilja.


3,3/5 baserat på 323 röster.