Öppen räklasagne med jordärtskockskräm.

Öppen räklasagne med jordärtskockskräm

Att servera lasagne öppen med räkor och vitvinssmaksatt jordärtskockskräm är ett annorlunda sätt att presentera den goda klassikern på. Lasagnen är beräknad till en förrätt men mängderna kan enkelt dubblas för att passa som huvudrätt.


4 portioner

500 g räkor med skal

200 g jordärtskockor
1 schalottenlök
½ dl torrt vitt vin
2 dl grädde

Kungsörnen Prima Lasagne Vit Fiber
Krasse och/eller dill till servering
1 citron
Smör till fräsning
Salt och peppar

30 minuter
  1. Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken.
  2. Hetta upp en kastrull med smör och fräs sedan schalottenlök och jordärtskockor i några minuter utan att de tar färg. Slå över vinet och låt koka ner till hälften.
  3. Blanda ner grädden i kastrullen och låt koka på svag värme under lock tills skockorna är mjuka.
  4. Sila bort kokvätskan men spara den. Mixa jordärtskockorna släta och tillsätt spadet tills krämen får en lagom konsistens. Späd eventuellt med vatten om krämen blir för fast. Smaka av med salt och peppar.
  5. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och koka sedan lasagneplattorna mjuka, ca 8-9 minuter. 
  6. Skala räkorna och finriv det yttersta skalet av citronen.
  7. Fördela lasagneplattorna på varma tallrikar. Skeda över jordärtskockskrämen och lägg på räkorna på ena halvan av plattan. Klipp över krasse och/eller dill och toppa med citronzestet. Vik över resterande del av lasagneplattan och servera.

3,4/5 baserat på 317 röster.