Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Havreplättar med spenat, kallrökt lax och pepparrotskräm
Matiga plättar som smaksätts med spenat innan de steks härligt gyllenbruna i smör. Tack vare havregryn får de lite mera tugg, vilket passar fint till laxen och den lena färskostkrämen.
Plättar
50 g tinad fryst, hackad bladspenat
1 dl AXA Ekologiska Havregryn
1 ½ dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
½ tsk salt
5 dl mjölk
3 ägg
Pepparrotskräm
2 dl crème fraîche
2 cm pepparrot
Till servering
150 g blandad sallad
200 g kallrökt lax
Smörgåskrasse och/eller dill
Salt och peppar
Socker
Smör till stekning
- Tina spenaten.
- Blanda havregryn, vetemjöl och salt i en bunke. Tillsätt lite av mjölken och rör till en smet. Blanda ner resterande mjölk, ägg och spenat. Låt smeten dra i ca 10 min.
- Skala pepparroten och finriv ca 2 cm. Blanda samman pepparroten med crème fraîche i en skål. Smaka av med salt och en nypa socker.
- Hetta upp en plättlägg med smör. Stek sedan plättarna på medelvärme i några minuter på varje sida.
- Skölj och torka salladen.
- Servera plättarna tillsammans med sallad, kallrökt lax och pepparrotskräm. Toppa med smörgåskrasse och/eller dill och lite nymalen peppar.