Havreplättar med spenat och kallrökt lax.

Havreplättar med spenat, kallrökt lax och pepparrotskräm

Matiga plättar som smaksätts med spenat innan de steks härligt gyllenbruna i smör. Tack vare havregryn får de lite mera tugg, vilket passar fint till laxen och den lena färskostkrämen.


4 portioner

Plättar
50 g tinad fryst, hackad bladspenat
1 dl AXA Ekologiska Havregryn
1 ½ dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
½ tsk salt
5 dl mjölk
3 ägg
Pepparrotskräm
2 dl crème fraîche
2 cm pepparrot

Till servering
150 g blandad sallad
200 g kallrökt lax
Smörgåskrasse och/eller dill

Salt och peppar
Socker
Smör till stekning

40 minuter
  1. Tina spenaten.
  2. Blanda havregryn, vetemjöl och salt i en bunke. Tillsätt lite av mjölken och rör till en smet. Blanda ner resterande mjölk, ägg och spenat. Låt smeten dra i ca 10 min.
  3. Skala pepparroten och finriv ca 2 cm. Blanda samman pepparroten med crème fraîche i en skål. Smaka av med salt och en nypa socker.
  4. Hetta upp en plättlägg med smör. Stek sedan plättarna på medelvärme i några minuter på varje sida.
  5. Skölj och torka salladen.
  6. Servera plättarna tillsammans med sallad, kallrökt lax och pepparrotskräm. Toppa med smörgåskrasse och/eller dill och lite nymalen peppar.

3,7/5 baserat på 314 röster.