Laxburgare med gräslök, citron och majssalsa

Fina fisken utgör basen i dessa ”våriga” och smakrika laxburgare. I stället för vanliga tillbehör fylls burgarna med ärtskott, groddar och knipplök, vilket ger en intressant variation på en uppskattad klassiker.


4 portioner

500 g laxfilé
1 knippe gräslök
Zest av 1 citron
1 ägg
Salt och peppar

1 förp GoGreen Ekologisk majs
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
Citronsaft

2 knipplökar
100 g alfalfagroddar
100 g ärtskott
6 - 8 huvudsalladsblad
6 - 8 Korvbrödsbagarns Fiberrika Hamburgerbröd

Smör och olja till stekning

 

30 minuter
Receptet ger antingen 6 lite större burgare eller 8 mindre.
  1. Hacka eller mixa laxen grovt. Finskär gräslöken och finriv skalet från citronen. Blanda lax, ägg, gräslök, citronzest, salt och peppar. Forma till 6 eller 8 burgare.
  2. Häll av majsen i ett durkslag. Finhacka eller finriv vitlöksklyftan. Blanda majs, vitlök och crème fraiche till en dressing. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.
  3. Skölj salladen. Strimla knipplökarna.
  4. Hetta upp en stekpanna till medelvärme. Tillsätt smör och olja och stek sedan burgarna i några minuter på varje sida tills de fått fin färg och är genomstekta.
  5. Rosta under tiden hamburgerbröden lätt i ugnen eller i brödrost. Arrangera sedan sallad, groddar, ärtskott, laxburgare, lök och dressing till maffiga burgare. 

3,7/5 baserat på 268 röster.