Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Erbjuder produkter och tjänster för ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk.
Importerar, marknadsför, säljer och underhåller lantbrukssmaskiner.
Utvecklar, förädlar och marknadsför livsmedelsprodukter och måltidskoncept.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ grundat på den djupa kunskapen som våra lantbrukare har samlat på sig över generationer. Tillsammans arbetar vi för ett livskraftigt lantbruk. Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord.
Med utgångspunkt i åkermarken och verksamheter i värdekedjan från jord till bord finns vi med hela vägen från sådd till skörd – till maten på våra bord, foder till våra djur och klimatsmarta biobränslen.
Vi ägs av svenska lantbrukare och har vår bas i Sverige med Östersjöområdet som vår utökade hemmamarknad. Vi har en stark internationell närvaro, och oavsett land och plats tar vi alltid samma ansvar.
Vi bedriver forskning och satsar på innovation för morgondagens lantbruk, bioenergi och framtidens mat. Innovationer är avgörande för att lösa dagens och framtidens utmaningar och därför har Lantmännen också en egen forskningsstiftelse.
Lantmännens gröna grodd finns på våra förpackningar. Produkterna kan vara olika, men alla ska kunna känna sig trygga i att vi alltid minimerar påverkan på miljön och människan. Finns grodden på paketet, kan du vara säker på att det är Bra Mat från Lantmännen.
Lasagne där röda bönor fyller rätten med mineraler och andra nyttigheter. Ett mästerkocksrecept signerat Sigrid Bárány.
200 g nötfärs, blandfärs eller kalvfärs
Smör till stekning
1 stor gul lök
2 selleristjälkar
1 stor morot
3 vitlöksklyftor
2 msk smör till stekning
2 dl vitt vin
400 ml passerade tomater
1 paket färdiga Go green röda linser, avrunna
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad oregano eller basilika
1 msk strösocker
2 köttbuljongtärningar (det går naturligtvis bra med grönsaksbuljong!)
Salt och svartpeppar
Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk Kungsörnen vetemjöl eller Idealmjöl
7,5 dl mjölk
½ tsk salt
Svartpeppar och rikligt med riven muskot
Till lasagnen:
3 dl riven färsk parmesan (helst reggiano) eller 50/50 annan stark ost och parmesan
Lasagneplattor
Bolognesen:
Bryn köttfärsen i lite smör på hög värme och ställ åt sidan. Hacka lök, vitlök, selleri och morot fint och fräs dem mjuka i smör, tillsätt sedan vin, tomat, köttfärs och kryddor och låt koka upp. Lägg i GoGreen färdigkokta röda linser och låt koka i 10 minuter till. Bolognesen kan eventuellt behöva spädas med vatten om linserna suger upp mycket vätska - den ska inte vara för torr eftersom lasagneplattorna också drar åt sig vätska och torr lasagne är en styggelse. Smaka av med salt och svartpeppar.
Bechamelsås:
Under tiden bolognesen puttrar vispar du ihop bechamelsåsen. Värm mjölken i mikron eller i kastrull så att den är ordentligt varm - det här är mitt bästa bechamelknep, det går enormt mycket snabbare. Smält smöret på ganska hög värme och blanda ner mjölet, låt blandningen fräsa ihop något och anta en lätt gyllene ton och häll sedan på den varma mjölken, lite i taget medan du vispar. Rör hela tiden så att det inte bränner fast och låt såsen koka upp och koka någon minut tills den har tjocknat. Krydda med salt, peppar och riven muskotnöt.
Sätt ugnen på 200. Lägg ihop lasagnen i en ugnsfast form. Börja med ett tunt lager bolognese i botten, sedan ett lager plattor, därefter bolognese, bechamel och parmesan. Upprepa så långt form och sås räcker och på översta lagret lägger du bechamelsås och parmesan. Grädda i ugnen i ca 30 minuter eller tills lasagnen fått fin färg. Låt lasagnen vila i 10 minuter innan du serverar, gärna med en sallad till.
Tips! Bolognesen går förstås utmärkt att servera som den är till kokt pasta, till exempel spaghetti. Då går det 30 minuter snabbare.
Your rating: