Pumpa- och linssoppa med sidfläsk- och salviatopping.

Pumpa- och linssoppa med sidfläsk- och salviatopping

Butternutpumpan har en djup och söt smak som passar bra i soppor och grytor, men den behöver lite hetta i form av chili och syrlighet i form av citronsaft för att komma till sin rätt. När soppan mixas får den en härligt krämig konsistens, därför är det gott med en sidfläsktopping som bidrar med lite tugg. Servera gärna soppan med ett rustikt bröd, t ex Surdegsbröd på Vinjett grahamsmjöl med kummin och rostade valnötter.


4 portioner

2 dl Go Green röda linser
1 butternutpumpa
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 dl torrt vitt vin
1-1 ½ l hönsbuljong
Citronsaft
150 g rökt sidfläsk
½ kruka salvia, ca 20 blad
2 dl gräddfil
Smör till fräsning
Salt och peppar

30 minuter
  1. Skala pumpan. Dela den i hälften, gröp ur den och skär i grova bitar. Skala löken och 2 av vitlöksklyftorna och hacka dessa och chilin grovt. 
  2. Fräs pumpa, lök, vitlök och chili i en stor kastrull några minuter, så att de får lite färg och smakerna frigörs. 
  3. Slå över vinet och låt det koka in. Tillsätt sedan linserna och buljongen och låt allt koka upp. Låt sedan allt puttra på svag värme ca 15 minuter, eller tills grönsakerna och linserna är mjuka. Mixa soppan med en mixerstav eller i en blender. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  4. Under tiden soppan kokar; skär eventuellt bort svålen från fläsket och skär det i små tärningar.
  5. Fräs sidfläsket i en panna med en klick smör tills de fått fin färg. Pressa ner en vitlöksklyfta och tillsätt salviabladen i fräset och stek vidare någon minut.
  6. Servera sedan soppan i djupa skålar och toppa med salviafräset och gräddfilen.

3,4/5 baserat på 366 röster.