Toscakaka med rabarber


1 kaka

Kaka
150 g rabarber, ca 1 stor stjälk
2 msk strösocker + 2 dl strösocker
125 g smör
3 ägg
3 dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 msk mjölk

Toscatäcke
25 g smör
½ dl ljus sirap
1 dl strösocker
¾ dl grädde
100 g flagad mandel 

50 minuter
  1. Sätt ugnen på 175°. Skär rabarber i tärningar och lägg på ett fat. Strö över 2 msk strösocker.
  2. Vispa smör och strösocker poröst med elvisp. Rör ner äggen, ett i taget.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner det i smeten. Rör försiktigt tills det blir en slät smet. Blanda då ner mjölken.
  4. Lägg rabarbern på hushållspapper så att den torkar och blanda sedan ner den i smeten.
  5. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 centimeter i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter.
  6. Smält under tiden smör, sirap, socker och grädde till toscatäcket i en kastrull. Låt koka samman 5 minuter. Tillsätt flagad mandel och låt koka upp. Fördela glasyren över kakan när den gräddats 25-30 minuter. Grädda kakan lite högre upp i ugnen ytterligare 10 min tills glasyren fått en gyllenbrun färg. Låt kakan svalna i formen innan servering.

3,4/5 baserat på 503 röster.