Svenska blinier.

Svenska Blinier

Dessa plättar blir som en blandning av pannkaka och bröd och passar väldigt bra på en brunch eller som en elegant förrätt eller tilltugg. Här toppas plättarna med tre olika smaker: lax, rom och rökt renkött, men här går det givetvis bra att improvisera. Plättarna kan också serveras som dessert, t.ex. med vispad grädde och hjortronsylt.


25 plättar

25 g jäst
2 ½ dl mjölk
2 dl Kungsörnen Siktat Dinkelmjöl
1 ½ dl boveteflingor
2 ägg 
½ tsk salt
25 g smör
Smör till stekning

Förslag på topping:
1 röd lök
Löjrom eller stenbitsrom 
Kallrökt lax
Rökt renstek
2 dl crème fraiche
Riven pepparrot
Citron 
Dill och gräslök

2 timmar 30 minuter
  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll över jästen och strö i salt. Rör om tills jästen har smält.
  2. Tillsätt äggen, mjölet och boveteflingorna. Vispa ihop till en jämn smet.
  3. Täck bunken och låt smeten jäsa i rumsvärme i 1-2 timmar.
  4. Smält smöret och blanda ner i smeten strax före gräddning.
  5. Hetta upp en plättlägg eller stekpanna. Stek sedan blinierna i smör på båda sidor. Servera tillsammans med rödlök, lax och crème fraiche/löjrom, dill och crème fraiche/renstek, pepparrot, crème fraiche och gräslök.

3,5/5 baserat på 353 röster.