Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Svenska Blinier
Dessa plättar blir som en blandning av pannkaka och bröd och passar väldigt bra på en brunch eller som en elegant förrätt eller tilltugg. Här toppas plättarna med tre olika smaker: lax, rom och rökt renkött, men här går det givetvis bra att improvisera. Plättarna kan också serveras som dessert, t.ex. med vispad grädde och hjortronsylt.
25 g jäst
2 ½ dl mjölk
2 dl Kungsörnen Siktat Dinkelmjöl
1 ½ dl boveteflingor
2 ägg
½ tsk salt
25 g smör
Smör till stekning
Förslag på topping:
1 röd lök
Löjrom eller stenbitsrom
Kallrökt lax
Rökt renstek
2 dl crème fraiche
Riven pepparrot
Citron
Dill och gräslök
- Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll över jästen och strö i salt. Rör om tills jästen har smält.
- Tillsätt äggen, mjölet och boveteflingorna. Vispa ihop till en jämn smet.
- Täck bunken och låt smeten jäsa i rumsvärme i 1-2 timmar.
- Smält smöret och blanda ner i smeten strax före gräddning.
- Hetta upp en plättlägg eller stekpanna. Stek sedan blinierna i smör på båda sidor. Servera tillsammans med rödlök, lax och crème fraiche/löjrom, dill och crème fraiche/renstek, pepparrot, crème fraiche och gräslök.