Het tomatsoppa med mozzarellatoast.

Het tomatsoppa med mozzarellatoast

Tomat, mozzarella och basilika är bästa smakvänner. När korvbröden värms i ugnen smälter osten och blir härligt trådig, ett gott komplement till den heta tomatsoppan. Basilikaoljan är god både på toasten och i soppan, och blir det något över passar den även fint som salladsdressing.


4 portioner

Tomatsoppa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 förp Go Green Ekologiska Krossade Tomater
1 msk koncentrerad grönsaksfond eller 1 tärning grönsaksbuljong
5 dl vatten
200 g färskost
Basilikaolja
1 vitlöksklyfta
½ kruka basilika
1 ½ dl olivolja

Capresetoast
2 tomater eller 12 cocktailtomater
2 bollar mozzarella, ca 200 g
Korvbrödsbagarn Ekologiskt Korvbröd
Salt och peppar
(Rå-)socker

Smör och/eller olja till stekning

30 minuter
  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili i en kastrull i smör och/eller olja på ganska låg temperatur, tills löken är glansig men inte fått färg.
  2. Slå på tomaterna, tillsätt grönsaksbuljong, vatten och färskost och koka upp. Låt puttra på medelhög temperatur ca 10 minuter. Späd eventuellt med lite vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Skala och hacka vitlöksklyftan till basilikaoljan. Grovhacka basilikan (spara eventuellt några blad till garnering), även stjälkarna. Mixa samman vitlök, basilika och olivolja med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skiva tomaterna och mozzarellan.
  6. Fyll korvbröden med tomaterna och mozzarellan. Salta, peppra och ringla över lite basilikaolja. Lägg i en ugnsfast form och gratinera i ugnen ca 5 minuter, eller tills mozzarellan smält och fått lite färg.
  7. Garnera eventuellt toasten med basilika och servera sedan tillsammans med soppan.

3,4/5 baserat på 403 röster.