Helstekt broccoli med syrlig morotssallad och sojamajonnäs.

Helstekt broccoli med syrlig morotssallad och sojamajonnäs

Broccoli är en mycket vacker och smakrik grönsak rik på mineraler och järn. I detta recept tillagas den i ugnen tillsammans med chili och sesamfrön vilket ger broccolin en djupare smak och tuggigare konsistens än på den kokta varianten. Orkar man inte slå en egen majonnäs går det minst lika bra med den man köper på tub.


4 portioner

Syrlig morotssallad
2 dl Go Green Quinoa
500 g morötter
1 ekologisk citron
3 msk olivolja

Helstekt broccoli 
2 broccoli
1 röd chili
2 msk Go Green Skalat sesamfrö
2 msk olja

Sojamajonnäs
1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 msk japansk soja
2 dl rapsolja

Salt och peppar

30 minuter
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka quinoan enligt anvisningen på paketet och håll sedan varm under lock.
  3. Dela broccolin på länden i fyra lika stora ”träd”. Finhacka chilin. Blanda broccolin med chili, sesamfrö, salt och olja och lägg i en ugnsfast form. Rosta i mitten av ugnen ca 15 min.
  4. Skala och hyvla morötterna i tunna skivor med en potatisskalare eller osthyvel. Riv skalet från citronen och pressa ca 3 msk saft. Blanda morötterna med quionoa, citronskal, citronsaft, och olja. Smaka av med salt och peppar.
  5. Blanda äggula med vitvinsvinäger, dijonsenap och soja. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning tills det blir en majonnäs. Smaka eventuellt av med mera soja.
  6. Servera den helstekta broccolin tillsammans med morotssalladen och sojamajonnäsen.

 


3,4/5 baserat på 260 röster.