Ugnspannkaka med jordärtskocka, smörfräst äpple och sidfläsk.

Ugnspannkaka med jordärtskocka, smörfräst äpple och sidfläsk

Här fylls ugnspannkakan med jordärtskockor och toppas med ett fräs på sidfläsk, äpplen, lök och pumpakärnor. Just äpplen och jordärtskockor passar mycket bra tillsammans, men det går förstås lika bra att byta ut ingredienserna efter vad som finns hemma i kylskåpet. 


4 portioner
300 g jordärtskockor, skalade
3 ägg
8 dl mjölk
½ tsk salt
1 knippe timjan, finhackat
2 röda äpplen, klyftade
2 röda lökar, i skivor
140 g rökt sidfläsk, tärnat
Ev. grönsallad

50 minuter
1. Värm ugnen till 225 grader. Smörj en långpanna eller en stor ugnsform med smör. Klyfta jordärtskockorna, salta och låt dem baka i ugn ca 10 minuter. Förbered under tiden pannkakssmeten.
2. Vispa ihop ägg, mjölk, salt, vetemjöl och timjan till en slät och klimpfri smet. Ta ut jordärtskockorna från ugnen och häll över smeten. Låt baka i ca 25-30 minuter. 
3. Hetta upp en stor stekpanna med lite smör och fräs äpple, lök och sidfläsk i några minuter. Tillsätt pumpakärnor och låt fräsa med i ca 1 minut. Smaka av med salt och peppar. 
4. Vid servering: Ta ut formen ur ugnen och fördela äppelfräset ovanpå. Garnera gärna med sallad.

 


3,4/5 baserat på 268 röster.