Ängamat med bönspread på rågbröd

En riktig barndomsklassiker som tar tillvara på sommarens fina primörer. Soppan serveras med rågbröd och ett krämigt bönspread med smak av persilja. Enligt kostråden ska magra mejeri-produkter väljas.


4 portioner

Soppa
7 dl vatten
1 ½ grönsaks-/eller kycklingbuljongtärning
1 litet blomkålshuvud
8 knippmorötter
2 knipplökar
1 knippe rädisor
150 g sockerärter
2 msk rapsolja eller rapsoljebaserat stekmargarin
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl grädde
 
Bönspread
1 förp färdigkokta stora vita bönor
2 msk vatten
3 msk raps-/olivolja
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
1 knippe persilja
2 tsk spiskummin
4 skivor grovt rågbröd
Ärtskott och groddar
1 knippe gräslök
Salt och peppar

40 min

1. Koka upp vatten och buljongtärning.

2. Skär blomkålshuvudet i buketter, morötterna i slantar, knipplökarna i ringar, rädisorna i kvartar och ärterna i mindre bitar.

3. Koka först blomkål, morot och knipplök i ca 7 min, tillsätt därefter rädisor och ärter och låt koka ytterligare någon minut. Sila av grön-sakerna men spara spadet.

4. Hetta upp en stor kastrul-l med rapsolja eller rapsoljebaserat stekmargarin. Tillsätt vetemjöl och låt fräsa lätt under konstant omrörnin-g med en visp. Slå över lite av spadet och rör tills det blir slätt och tillsätt därefter allt spad + mjölk och grädde. Låt koka upp och rör om då och då. Smaka av soppan med salt och peppar. Blanda ner grönsakerna och låt dem bli varma.

5. Häll av spadet från bönorna. Riv vitlöksklyftan och hacka persiljebladen grovt. Mixa samman bönor, vitlök, citronsaft, persilja och spiskummin. Smaka av med salt och peppar.

6. Finskär gräslöken. Servera soppan i djupa skålar. Toppa med den hackade gräslöken. Servera soppan tillsammans med grovt rågbröd och bönspread.


3,3/5 baserat på 175 röster.