Gazpacho med vattenmelon och rostade pumpakärnor.

Gazpacho med vattenmelon och rostade pumpakärnor

En svalkande förrättssoppa som får en härligt fruktig och frisk smak tack vare melon, lime och koriander.  Till soppan serveras här krutonger och pumpakärnor, men det är även gott att toppa med till exempel räkor eller fetaost.


4 portioner

Melongazpacho
1 liten vattenmelon, ca 2 kg
3 tomater
2 salladslökar
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
½ kruka basilika
½ kruka koriander
½ lime
1 msk vit balsamvinäger
2 msk olivolja

Topping
2 skivor surdegsbröd
1 vitlöksklyfta
½ dl Go Green Rostade Pumpakärnor

Salt och peppar
Smör till stekning

20 minuter
  1. Skär ut fruktköttet ur melonen och peta bort eventuella kärnor. Skölj tomaterna och salladslöken. Dela tomaterna i klyftor och skär bort det gröna stjälkfästet. Skär chili, salladslök och vitlök i mindre bitar. Hacka basilika och koriander grovt. 
  2. Mixa samman melon, tomater, salladslök, chili, vitlök, basilika och koriander i en blender eller med en stavmixer. Smaka av med limesaft, balsamvinäger, salt och peppar. Låt stå kallt fram till servering.
  3. Bryt eller skär surdegsbrödet i mindre smulor/tärningar. Skala vitlöksklyftan. Hetta upp en stor stekpanna med smör. Tillsätt vitlöksklyftan och brödet och stek tills det får en gyllenbrun färg. Ta bort vitlöksklyftan.
  4. Häll upp soppan i glas eller skålar. Toppa med pumpakärnor och brödkrutonger strax innan servering.

3,2/5 baserat på 352 röster.