Saftiga semlor.

Saftiga semlor

Att baka egna semlor är enkelt och blir så mycket godare än de butiksbakade. Se till att inte arbeta in för mycket mjöl i degen, då blir semlorna torra.


16 stycken

Bullarna

2 ½ dl mjölk
25 g jäst
100 g smält smör
4 msk socker
1 krm salt
1 tsk hel kardemumma
6-8 dl vetemjöl
1 ägg + 1 msk vatten till pensling

Fyllningen

200 g mandelmassa
½ dl grädde eller mjölk
1 påse mandelspån eller mandelflisor
( ev. någon droppe bittermandelolja)
3 dl vispgrädde
Florsocker till garnering

1½ timme

1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med mjölken och värm till det blir fingervarmt, 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölkblandningen och rör om. Tillsätt sedan socker och salt.

3. Stöt kardemumman i en mortel och blanda i degspadet. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget, och arbeta degen för hand eller i en degblandare tills den blir blank och smidig och släpper bunkens kanter.

4. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.

5. Stjälp ut degen på ett bakbord och dela den i 16 lika stora bitar. Rulla varje bit till en rund bulle genom att röra handen i en cirkelrörelse med degen lätt tryckt mot bakbordet. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

6. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget tillsammans med vattnet med en gaffel. Pensla toppen på varje bulle med äggblandningen.

7. Grädda i ca 6-8 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.

Fyllningen

Det finns ungefär lika många varianter på fyllning till semlor som det finns bagare. Att blanda mandelmassan med rostat mandelspån ger en härlig konsistens och djupare mandelsmak. 

1. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med grädden eller mjölken till en smidig massa.

2. Rosta mandelspånen eller -flisorna i en torr stekpanna tills de får lätt gyllenbrun färg. Blanda med mandelmassan och tillsätt eventuellt någon droppe bittermandelolja.

3. Vispa grädden och fyll sedan semlan med mandelmasssa och grädde. Pudra över florsocker strax innan servering.


3,2/5 baserat på 342 röster.