Flatbread med gravlax, pak choy sesam


4 portioner

Flatbread deg:
25 gr färsk jäst
6 dl kallt vatten
4 msk olivolja
2 dl vetesurdeg
4 dl Kungsörnen Vinjett Vetemjöl
4 dl Kungsörnen Dinkelmjöl
4 dl Kungsörnen Durumvetemjöl
2 msk salt

Fyllning:
1 dl dijonsenap
1 dl vitvinsvinäger
1 dl honung
1 dl matolja
2 msk sesamolja
1 nypa salt
2 pak choy
2 msk sesamfrön
2 mozzarellabollar
12 skivor gravlax

2,5 timme
  1. Värm ugnen till 250 grader.
  2. Blanda alla ingredienserna utom salt i en bunke, gärna med en degblandare. Kör degen i maskin i 6 minuter (ungefär det dubbla för hand). Tillsätt salt och arbeta den ytterligare 2 minuter. Degen ska nu vara blank och elastisk. Låt jäsa i rumstemperatur minst en timme.
  3. F
  4. orma ca åtta bollar och låt dom jäsa övertäckta på en mjölad bänk till dubbel storlek.
  5. Blanda senap, vinäger och honung i en bunke eller mixer. Vispa sakta i olja. Smaksätt med sesamolja. Såsen räcker till många pizzakvällar, ställ den i en burk i kylen.
  6. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull.
  7. Lägg i pak choy och koka i 1 minut. Kyl sedan av den i iskallt vatten, spar kokvattnet.
  8. Lägg sesamfrön i torr stekpanna och rosta tills dom fått lite färg.
  9. Kavla ut degbollarna tunt. Fördela ut mozzarellan och ställ in i ugnen i ca 5 minuter.
  10. Värm pak choy i kokvattnet.
  11. Tag ut flatbreaden. Lägg på lax och den varma pakchoyen. Ringla över senapsås och strö över sesamfrön.

3,6/5 baserat på 268 röster.