Halstrad gösrygg med blandade bönor och vitvinssås.

Halstrad gösrygg med blandade bönor och vitvinssås

Enkelt och lyxigt med få råvaror. Gösen kan bytas ut mot annan vit fisk. Passar bra för den som vill imponera genom att laga restaurangmat hemma!


4 portioner

600 g gösrygg med skinn
2 fänkålsstånd
2 förp GoGreen ekologiska Bönmix
4 schalottenlökar
½ msk fänkålsfrö
2 dl vitt vin
3 dl grädde
50 g smör
Rivet skal från 1 citron
Flingsalt och svartpeppar
Smör

30 minuter
  1. Värm ugnen till 150 grader. Torka fisken och dela i portionsbitar. Strö över flingsalt och låt ligga framme och vila. 
  2. Skala och finhacka schalottenlök. Fräs hälften av löken glansig i smör tillsammans med fänkålsfrö. Slå över vin och låt koka in till hälften. Tillsätt sedan grädde och låt småputtra ca 10 min eller till önskad konsistens. Sila över i en annan kastrull. Vid servering: Rör ned smör och citronskal och smaka av med salt och peppar. Mixa såsen skummig.
  3. Dela fänkål i mindre bitar. Fräs tillsammans med resten av schalottenlöken i en panna ca 5 minuter eller till fänkålen mjuknat något. Häll av och skölj bönor och tillsätt dessa till fänkålsfräset. Smaka av med salt och peppar. 
  4. Halsta gösen i en riktigt varm stekpanna med lite matfett. För över till en ugnsfast smord form och låt gå klart i ungen med skinnsidan upp till fisken har en innetemperatur på ca 55 grader, eller till det går lätt att sticka igenom fisken med en potatissticka.
  5. Servera fisken med fänkålen, bönorna och den skummiga såsen.

3,4/5 baserat på 338 röster.