Potatis och purjolökssoppa med timjankrutonger.

Potatis- och purjolökssoppa med timjankrutonger

Vitt vin, lök, potatis och havremjölk sätter smak på denna smarriga soppa som piffas till ytterligare med krispiga krutonger.


4 portioner

Soppa
1 stor purjolök
400 g potatis
1 ½ dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
6 dl Go Green Glutenfri Havredryck Osockrad  
1 citron

Timjankrutonger
3 skivor bröd, gärna dagsgammalt
1 vitlöksklyfta
1 knippe timjan
2 msk olivolja

Salt och peppar
Olja eller smör till stekning

45 minuter
  1. Dela och skölj purjolöken noga. Finstrimla sedan hela löken. Skala potatisen och skär i mindre tärningar.
  2. Hetta upp en stor kastrull med olja eller smör. Fräs purjolöken på medelvärme i några minuter. Tillsätt sedan potatis och vin. Låt vinet koka ner till hälften och slå sedan på vattnet och tillsätt buljongtärningarna. Koka soppan tills potatisen blivit mjuk.
  3. Bryt brödet i mindre bitar. Skala vitlöksklyftan och krossa den med sidan av knivbladet. Repa bladen från timjankvistarna och hacka lätt. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek brödet tillsammans med vitlök och timjan. Salta lätt. Lyft ur vitlöken och för över krutongerna på hushållspapper.
  4. Tillsätt hälften av havredrycken i soppan och mixa slätt med en stavmixer. Späd med resterande havredryck till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronsaft.
  5. Servera soppan tillsammans med timjankrutongerna.

3,3/5 baserat på 350 röster.