Len morotssoppa med chilifrästa räkor och vitlöksbröd.

Len morotssoppa med chilifrästa räkor och vitlöksbröd

En smarrig soppa som får en extra smakskjuts av chili, vitt vin och hummerfond. Soppan toppas sedan med räkor som fått ta sig en tur i stekpannan tillsammans med vitlök, chili och sesamfrön – smaskigt!


4 portioner

Morotssoppa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
6 morötter (ca 600 g)
1 bit ingefära, ca 3 cm
1 röd chili
1 nypa curry
1 dl vitt vin
8 dl vatten
2-3 msk koncentrerad hummerfond
1 dl grädde
1 dl crème fraiche

Chilifrästa vitlöksräkor
2 msk Go Green Skalat Sesamfrö
250 g skalade räkor
1 vitlöksklyfta
1 röd chili

Hatting Vitlöksbaguetter

Salt och cayennepeppar
Smör och olja till stekning

 

35 minuter
  1. Skala lök, vitlök, morötter och ingefära. Hacka lök, vitlök, ingefära och chili fint. Skär morötterna i mindre bitar.
  2. Hetta upp en stor kastrull med smör. Fräs lök, vitlök, chili, morötter och curry på medelvärme tills löken blivit glansig. Tillsätt vin och låt koka ner till hälften. 
  3. Tillsätt vatten och hummerfond, låt allt koka upp och sedan puttra på svag värme ca 15 min, eller tills morötterna är mjuka. Mixa soppan slät med mixerstav eller i matberedare. Tillsätt grädde och crème fraiche och låt soppan koka upp igen. Smaka av med salt och cayennepeppar.
  4. Värm vitlöksbaguetterna i ugnen enligt anvisningen på förpackningen.
  5. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Häll över på en tallrik.
  6. Finhacka vitlök och chili. Hetta upp en stor stekpanna med smör eller olja. Tillsätt vitlök och chili och låt fräsa någon minut. Tillsätt räkor och sesamfrön och låt fräsa tills räkorna blivit varma.
  7. Servera soppan i djupa skålar och toppa med räkorna. 

3,4/5 baserat på 296 röster.