Rabarberkaka med mandel och citron.

Rabarberkaka med mandel och citron

En saftig, lite tyngre kaka som får fin smak av mandel, citron och rabarber. Till kakan serveras sötad crème fraiche men det går lika bra med lättvispad grädde. Receptet kan enkelt dubblas och bakas i långpanna för fler smarriga bitar.


8 - 10 portioner

Rabarberkaka
200 g (ca 2 st) rabarberstjälkar 
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl
125 g smör
4 ägg
2 ½ dl strösocker
1 citron, ekologisk
200 g (ca 4 ½ dl) Kungsörnen Mandelmjöl
1 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl
½ dl mjölk

Rabarberkaka
2 dl crème fraiche
2 tsk vaniljsocker
1-2 msk florsocker

Smör och ströbröd till formen
Florsocker till garnering

60 minuter
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär rabarberstjälkarna i skivor (grövre stjälkar kan behöva skalas först). Strö över socker och potatismjöl.
  3. Smält smöret. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulor och socker pösigt. Skölj citronen noga, finriv skalet och blanda i äggulevispet tillsammans med smör, mandelmjöl, vetemjöl och mjölk. Rör till en slät smet.
  4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner äggvitorna i skålen med äggulorna. Rör till en slät smet.
  5. Häll smeten i smord och bröad form, ca 20 x 30 cm, eller i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Strö över rabarbern. Baka ca 40 min eller tills kakan fått fin färg.
  6. Vispa crème fraiche med vaniljsocker och florsocker tills crème fraichen blir fast (detta tar ett tag).
  7. När kakan svalnat, skär i bitar garnera med florsocker och servera sedan tillsammans med crème fraichen.

3,0/5 baserat på 560 röster.