Smulpaj med rödbetor, fetaost och pinjenötter.

Smulpaj med rödbetor, fetaost och pinjenötter

Till detta recept hämtas inspiration från den klassiska smulpajen, men det är ingen dessert utan en maträtt i allra högsta grad. Rödbetorna kokas och läggs sedan i en ugnsfast form innan de toppas med en salt smuldeg som innehåller både fetaost och pinjenötter. När rödbetorna kokas hela med skalet på bibehålls färgen och näringen bättre, men vill man snabba på matlagningen kan de även skalas och skäras i mindre bitar innan de kokas.


4 portioner

Fyllning
500 g små rödbetor, gärna med blast
2 röda lökar
2 msk olivolja/smör

Smultäcke
100 g smör
1 ½ dl Kungsörnen Kärnvetemjöl
1 ½ dl Axa Ekologiska Havregryn
½ tsk salt
200 g fetaost
50 g pinjenötter

Salt och peppar

45 minuter
  1. Borsta rödbetorna rena med potatisborste. Skär av blasten ca 2 cm ovanför rödbetorna. Koka sedan rödbetorna i saltat vatten tills de är nätt och jämt mjuka, ca 20-30 minuter.
  2. Förbered under tiden smultäcket. Nyp ihop smör, vetemjöl, havregryn och salt till en smulig massa. Smula ner fetaosten och blanda ner pinjenötterna i smuldegen.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. 
  4. Häll av vattnet från rödbetorna och låt dem svalna. Dra sedan av skalet med händerna. Dela rödbetorna på hälften och lägg i en smord ugnsfast form. Skär löken i tunna klyftor och lägg i formen. Ringla över olivolja eller smör, salta och peppra och blanda runt väl.
  5. Fördela smuldegen ovanpå rödbetorna. Ställ in i ugnen och grädda ca 15 minuter, eller tills smuldegen fått fin färg. 

3,6/5 baserat på 214 röster.