Piroger med färskpotatis, dill och kummin.

Piroger med färskpotatis, dill och kummin

Potatisfyllning i piroger kan verka lite udda men är fantastiskt gott och blir otroligt saftigt. Här smaksätts fyllningen dessutom med dill, kummin och vällgrad prästost, vilket ger en riktigt somrig känsla. 


16 piroger

Pirogdeg
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olivolja
2 tsk salt
Ca 12 dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl

Fyllning
500 g färskpotatis
1 knippe färsk röd lök
1 knippe dill
200 g vällagrad prästost
1 msk kummin
200 g färskost
Salt och peppar
1 ägg till pensling



 

2 timmar
  1. Smula ner jäst i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen med lite av vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet, olivolja och salt. Tillsätt mjöl under omrörning och arbeta till degen är smidig och släpper från bunkens kanter, ca 5-10 min, antingen för hand eller i degblandare. Spara lite av mjölet till utbakningen.
  2. Jäs degen under duk på dragfri plats, ca 40 min.
  3. Förbered fyllningen: Skrubba potatis och koka mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet, låt ånga av och svalna något.
  4. Skölj och finstrimla lök, även blasten. Grovhacka dill och finriv ost.
  5. Skär potatisen i mindre tärningar. Blanda ihop potatis, lök, dill, prästost, färskost och kummin i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
  6. Arbeta upp degen på en mjölad arbetsbänk, dela i 16 delar och kavla ut till rundlar. Fördela potatisfyllningen på ena deghalvan och vik sedan över den andra halvan. Nyp ihop degen och lägg pirogerna på plåt med bakplåtspapper med skarvsidan uppåt. Låt jäsa under duk ca 20 min.
  7. Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Vispa upp ägget lätt med en gaffel och pensla pirogerna när de jäst färdigt.
  8. Grädda pirogerna i mitten av ugnen ca 15-20 min, eller tills de fått fin färg.

3,2/5 baserat på 307 röster.