Fiskgratäng med syrad morotssallad.

Fiskgratäng med syrad morotssallad


4 portioner

Fiskgratäng
600 g koljafilé

Pommes Duchesse
800 g potatis av mjölig sort
50 g smör
½-1 dl mjölk
2 äggulor

Dill- och citronsås
2 msk fryst eller 1 knippe färsk dill
2 msk fryst eller 1 knippe färsk gräslök
1 citron, ekologisk
2 msk smör
3 msk Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
1 dl torrt vitt vin
4 dl mjölk
1 msk hummer- eller skaldjursfond 

150 g vällagrad ost
2 förp Go Green Ekologiska Gröna Ärter

Morotssallad
500 g morötter
2 schalottenlökar
Ev. 1 knippe färsk dill
1 msk citronsaft
1 msk olivolja
2 dl Go Green Rostade Solroskärnor

Salt och peppar
Smör till formen

 

 

60 minuter
  1. Koka potatisen mjuk i välsaltat vatten. Låt den ånga av ordentligt. Pressa den genom en potatispress och vispa sedan ihop med smör och mjölk. Rör ner äggulorna och smaka av med salt.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Skär koljan i portionsbitar. Salta lätt. Lägg fisken i mitten av en smord ugnsfast form, ca 20×30 cm.
  3. Finhacka den färska dillen och finskär den färska gräslöken. Skölj citronen noga och finriv det yttersta skalet.
  4. Smält smöret till såsen i en kastrull. Drag av kastrullen från plattan och vispa ner mjölet till en klumpfri smet. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och låt mjölblandningen fräsa någon minut under vispning. Tillsätt vinet under vispning och därefter mjölken och fonden. Låt såsen koka upp och sedan puttra några minuter tills den tjocknat något. Rör ner dillen, gräslöken och citronskalet och smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  5. Riv osten. Häll av ärterna.
  6. Häll upp potatismoset i en spritspåse och spritsa den runtom fisken eller klicka ut det med en sked. Fördela ärter, sås samt ost över fisken.
  7. Gratinera i mitten av ugnen ca 15-20 minuter eller tills gratängen fått fin färg och fisken är genomtillagad.
  8. Skala morötterna. Fortsätt sedan skala så att det blir fina remsor. Skala och strimla schalottenlöken. Lägg morötterna och schalottenlöken i en bunke och rör ner citronsaften och olivoljan. Låt stå och dra några minuter. Plocka eventuellt dillen. Vänd ner dillen och solroskärnorna samt smaka av med salt och peppar precis före servering.
  9. Servera gratängen tillsammans med morotssalladen. 

 


3,0/5 baserat på 266 röster.