Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Kryddiga kikärtsbiffar med fetaostkräm
Kikärtssmeten smaksätts med spiskummin vilket ger falafeltouch på biffarna. Förutom kryddorna som redan ingår är det också gott att experimentera med färska örter – blanda gärna ner lite persilja eller koriander i smeten för ytterligare smakhöjd!
Kikärtsbiffar
3 förp Go Green Ekologiska Kikärter (färdigkokta)
2 vitlöksklyftor
1 röd chili1-2 salladslökar
2 ägg
2 dl AXA Ekologiska Havregryn
1 msk torkad koriander
1 msk torkad spiskummin
2 tsk curry
Fetaostkräm
200 g fetaost
2 dl crème fraiche
Till servering
Blandad sallad
Salt och peppar
Neutral olja till stekning
- Häll av spadet från kikärterna och låt rinna av. Skala och hacka vitlöken. Hacka även chilin och salladslöken.
- Mixa samman alla ingredienser till biffarna i en matberedare eller med hjälp av stavmixer i en skål. Smaka av med salt. Smeten bör smaka ganska mycket eftersom lite av smaken tenderar att gå förlorad vid stekning. Låt sedan smeten dra i ca 15 min.
- Gör under tiden fetaostkrämen: Mixa samman fetaost med crème fraiche, spara eventuellt lite fetaost till servering. Smaka av med peppar.
- Skölj och torka salladen.
- Forma små biffar av kikärtssmeten med fuktade händer och lägg på ett fat. Skulle smeten vara för lös, tillsätt mer havregryn.
- Hetta upp en stor stekpanna med rikligt med olja och stek sedan biffarna i omgångar i några minuter på varje sida. Låt rinna av på hushållspapper.
- Servera biffarna tillsammans med sallad, fetaostkräm och eventuellt lite smulad fetaost.