Ugnsbakad lax med smörade gröna linser.

Ugnsbakad lax med smörade gröna linser

Gröna linser har en fyllig smak och en fast konsistens som gör att de passar till lax och annan fast fisk. Smöret rundar av syran från vinet och ger linsröran en mustig smak som piggas upp av färsk spenat. Servera gärna rätten tillsammans med en bit surdegsbröd eller vitlöksbaguette.


4 portioner

600 g laxfilé
½ citron
2 msk olivolja

Linsragu
3 dl Go Green Gröna Linser
2 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
2 dl torrt vitt vin
6 dl grönsaksbuljong
200 g spenat
100 g smör

Salt och peppar
Socker
Smör till form och fräsning

45 minuter
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj linserna.
  3. Skala och finhacka vitlöken och schalottenlöken. Fräs i smör i en kastrull tills löken mjuknat men inte fått färg. Tillsätt linserna, slå på vinet och låt det koka in. Slå över grönsaksbuljong, låt koka upp och sedan puttra under lock på låg temperatur, ca 30 min eller tills linserna mjuknat.
  4. Förbered under tiden laxen: Skär fisken i portionsbitar och lägg i en smord ugnsfast form. Salta och peppra, pressa över citronsaft och ringla över olivolja. Baka laxen i mitten av ugnen ca 10-15 minuter, eller tills den är precis genomtillagad.
  5. Skölj spenaten.
  6. När linserna är mjuka, rör ner smöret och spenaten och värm upp så att spenaten precis sloknar. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker.
  7. Servera linserna tillsammans med laxen.

3,0/5 baserat på 815 röster.