Rökig chili med ljummen majssallad och vitlökskräm.

Rökig chili med ljummen majssallad och vitlökskräm

En ny variant att prova till tacomyset på fredag. Chilin görs på nötfärs och smaksätts med chipotlechili (rökt och torkad chili), mörk öl och kanel, vilket ger en mera mogen smak än den som färdig kryddblandning ger. Till serveras en ljummen sallad på majs, quinoa, fetaost och koriander. 


4 portioner

Chili

400 g nötfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 chipotlechili, eller motsvarande mängd chipotlepasta
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 kanelstång
1 ½ dl mörk öl (kan ersättas med vatten)
1 förp Go Green Ekologiska Krossade tomater
1 förp Go Green Ekologiska Kidneybönor

Majssallad
2 dl Go Green Quinoa
1 förp Go Green Ekologisk Gourmetmajs
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
200 g fetaost
1 kruka koriander

Vitlökskräm
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta

Salt och peppar
Smör eller olja till stekning

 

45 minuter
  1. Finhacka lök, vitlök, chili och chipotlechili. Behåll kärnorna i chilin om du gillar stark mat.
  2. Hetta upp en stor stekpanna med smör eller olja. Stek köttfärsen tills den fått fin färg. Tillsätt då lök, vitlök, chili, chipotlechili, spiskummin, paprikapulver, tomatpuré och kanelstång. Låt fräsa ytterligare några minuter.
  3. Slå över öl och krossade tomater. Låt puttra på medelvärme tills vätskan kokat in, ca 20-30 min. Smaka av med salt och peppar. Häll av spadet från kidneybönorna. Blanda ner dem och låt bli varma strax före servering.
  4. Koka under tiden quinoan enligt anvisning på paketet. Häll av spadet från majsen. Finhacka rödlök och vitlök.
  5. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Stek majsen i några minuter på hög värme så att den får lite färg. Tillsätt rödlök och vitlök och fräs vidare ett par minuter. Blanda ner den nykokta quinoan och låt fräsa ytterligare några minuter. Dra av från värmen, smula ner fetaosten och riv ner hälften av koriandern.
  6. Skala och finhacka eller riv vitlöken till vitlökskrämen och blanda med crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
  7. Toppa majssalladen med resten av koriandern. Servera tillsammans med den heta chilin och vitlökskrämen.

3,3/5 baserat på 263 röster.