Potatispaj med kallrökt lax och gräslök.

Potatispaj med kallrökt lax och gräslök

Denna paj är perfekt att laga då man har överbliven kokt potatis hemma och ändå vill bjuda på någonting lyxigt. Genom att toppa pajen med laxen i stället för att använda den i fyllningen bibehålls laxens konsistens och smak, vilket gör helheten godare samtidigt som pajen blir vacker.


4 portioner

Pajdeg
150 g smör
3 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl
½ dl Kungsörnen Grahamsmjöl
½ tsk salt
2 msk kallt vatten

Fyllning
300 g kokt potatis
2 gula knipplökar
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
1 msk Kungsörnen Kärnvetemjöl
150 g riven, vällagrad prästost

Topping
200 g kallrökt lax
1 knippe gräslök
1 ask smörgåskrasse

Salt och peppar

 

 

 

1 timme 10 minuter
  1. Skär smöret i kuber. Nyp snabbt ihop smör, vetemjöl, grahamsmjöl och salt till en smulig massa i matberedare eller för hand. Tillsätt vattnet och kör/blanda till en smidig deg.
  2. Tryck ut degen ganska högt upp på kanterna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga lätt med en gaffel och låt vila i frys minst 30 min.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Skär potatisen i mindre bitar. Finstrimla knipplökarna.
  5. Förgrädda pajskalet i ca 20 minuter.
  6. Rör under tiden ihop ägg, crème fraiche, grädde, vetemjöl och prästost. Smaka av med salt och peppar.
  7. Fyll det förgräddade pajskalet med potatis och lök. Salta och peppra lite. Slå över äggstanningen och låt baka ca 30-40 min, eller tills äggstanningen har stannat och pajen fått fin färg.
  8. Finskär under tiden gräslöken och klipp krassen. Ta ut pajen från ugnen, låt svalna något och toppa den sedan med lax, gräslök och krasse.

2,9/5 baserat på 674 röster.