Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Lammstek med bakade lökar, bulgursallad och getostkräm
Lamm hör påsken till och att göra en stek är praktiskt om man har många gäster på besök. Till lammet serveras en bulgursallad toppad med söta, ugnsbakade lökar och en syrlig getostkräm.
800 g benfri lammstek
10 gula knipplökar
Bulgursallad
3 dl Go Green Bulgur
1 förp Go Green Ekologiska Kikärter
2 vitlöksklyftor
1 citron, ekologisk
1 knippe timjan
150 g blandad sallad
Getostkräm
50 g getost av chèvretyp
2 dl crème fraiche
Salt och peppar
Smör och olja till stekning
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Putsa lammsteken, salta och peppra den och bind sedan upp den med ett steksnöre.
- Hetta upp en stor stekpanna med smör och olja och bryn lammsteken runt om tills den fått fin färg. Lägg i en ugnsfast form.
- Skölj knipplökarna och skär dem i grova bitar. Lägg löken bredvid lammsteken, salta, peppra och ringla över olivolja. Låt steka i ugn ca 1 - 1½ h eller tills lammsteken har en innertemperatur på 60-65 beroende på önskad stekgrad. Låt vila under aluminiumfolie ca 15 min.
- Koka under tiden bulgurn enligt anvisningen på paketet.
- Häll av spadet från kikärterna. Finhacka vitlöksklyftorna. Skölj citronen noga och riv skalet på rivjärnets finaste sida. Repa bladen från timjanstjälkarna.
- Hetta upp en stekpanna med smör och stek kikärterna några minuter. Tillsätt vitlöken och fortsätt fräsa ytterligare någon minut. Blanda kikärter, bulgur, citronskal och timjan. Smaka av med salt och peppar.
- Riv getosten och blanda med crème fraichen. Smaka av med salt och peppar.
- Blanda bulgurn med salladen och lägg upp på ett stort fat. Skär upp lammsteken i fina skivor och fördela över bulgursalladen. Lägg de bakade lökarna runt omkring. Servera tillsammans med getostkrämen.