Halloncheesecake med havrebotten.

Halloncheesecake med havrebotten och kolasås

En härligt rosa cheesecake som får en underbar smak av hallon och havrekaka. För att göra den extra maffig kokas en kolasås som hälls över den färdiga kakan!


1 paj

Pajskal
1 dl strösocker
3 dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
1 ½ dl AXA Ekologiskt Havregryn 
½ tsk salt
150 g smör

Fyllning
200 g hallon
3 ägg
1 dl florsocker
2 dl crème fraiche
200 g färskost

Kolasås
50 g smör
2 msk strösocker
1 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
En nypa salt

Dekorering
Hallon
Citronmeliss- eller myntablad

1 timme 30 minuter
  1. Blanda samman socker, mjöl, havregryn och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda snabbt samman med havreblandningen till en deg.
  2. Tryck ut degen i en ugnsform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Ställ kallt, i kylskåp eller frys, ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
  5. Mosa hallonen i en bunke. Blanda ner resten av ingredienserna till fyllningen och vispa till en jämn smet. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda sedan i nedre delen av ugnen ca 30 min, eller tills fyllningen ”stannat”. Låt cheesecaken kallna helt, gärna över natten.
  6. Vid servering: Koka samman ingredienserna till kolasåsen i en kastrull, ca 5 minuter.
  7. Garnera kakan med hallon och citronmeliss eller mynta. Skär kakan i bitar och servera tillsammans med varm kolasås.

3,6/5 baserat på 351 röster.