Fyllda äppelbröd med rosmarin och lök.

Fyllda äppelbröd med rosmarin och lök

Vackra bröd som passar bra att servera på en buffé eller att ta med sig på utflykt. Eftersom degvätskan är ljummen jäser bröden ganska snabbt, men man kan också baka med kallt vatten och längre jästid för att få en mera smakrik deg.


3 bröd

 

50 g jäst
7 dl vatten, ca 37°
1 msk salt
1 msk strösocker
1 dl rapsolja
1 dl Kungsörnen Ekologiskt Rågmjöl
1 kruka rosmarin, finhackad
Ca 1,8-2 liter Kungsörnen Vetemjöl special
3 äpplen
3 röda lökar
Smör
Salt och peppar

2 timmar 10 minuter

1. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till sist in mjölet lite i taget tills det blir en smidig deg som inte kladdar. Knåda den i ca 5 minuter och täck sedan med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter.

2. Skär äpplena och löken i tunna klyftor. Hetta upp en stakpanna med smör och fräs äpplena tillsammans med löken tills de mjuknar. Salta, peppra och låt svalna.

3. Stjälp upp och degen på bakbordet och dela den i 3 bitar. Forma varje del till en slät boll, och kavla sedan ut den till en avlång platta. Fyll med äpple och lök och vik sedan ihop degen runt fyllningen. Vrid degen några varv och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare ca 40 minuter.

4. Sätt ugnen på 250°C. Snitta bröden lätt med en vass kniv. Sätt in plåten/plåtarna i ugnen och häll ½ dl vatten på ugnens botten (Detta görs för att få bättre skorpa). Sänk sedan värmen till 225°C när bröden är i ugnen. Baka i ca 25-30 minuter eller tills bröden har en innertemperatur på 98 grader.


3,1/5 baserat på 420 röster.