Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Äppelkaka med havre- och mandeltosca
En lyckad korsning mellan äppel- och toscakaka som får ett härligt seg-krispigt täcke och ett saftigt och äppelfyllt inre. God att äta som den är, men ännu smarrigare tillsammans med en klick lättvispad grädde.
Kaka
150 g smör
2 ägg
1 ¼ dl + 2 msk strösocker
2 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl vispgrädde
2 äpplen
1 tsk hel kardemumma eller ½ tsk stött
1 tsk malen kanel
Mandel- och havretosca
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ dl vispgrädde
100 g smör
100 g flagad mandel
1 dl AXA Havregryn
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
3. Smält smöret till kakan.
4. Vispa ägg och 1 1/4 dl socker pösigt. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en skål.
5. Tillsätt smör och grädde i äggvispet. Sikta ner mjölblandningen.
6. Skär äpplena i klyftor. Stöt kardemumman i en mortel om du använder hel. Vänd äpplena i 2 msk socker, kardemumma och kanel.
7. Häll smeten i formen och tryck ner äppelklyftorna. Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter, kakan ska inte vara helt genomgräddad. Gör under tiden toscasmeten.
8. Rör ihop socker, sirap, grädde och smör i en kastrull. Låt koka i cirka 15 minuter. Tillsätt sedan mandel, havregryn och salt. Häll toscasmeten över kakan och grädda i ytterligare cirka 15 minuter, eller tills toscan fått fin färg.