Äppelkaka med havre- och mandeltosca

En lyckad korsning mellan äppel- och toscakaka som får ett härligt seg-krispigt täcke och ett saftigt och äppelfyllt inre. God att äta som den är, men ännu smarrigare tillsammans med en klick lättvispad grädde.  


1 kaka

Kaka
150 g smör
2 ägg
1 ¼ dl + 2 msk strösocker
2 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl vispgrädde
2 äpplen
1 tsk hel kardemumma eller ½ tsk stött
1 tsk malen kanel

Mandel- och havretosca
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ dl vispgrädde
100 g smör
100 g flagad mandel
1 dl AXA Havregryn
1 nypa salt

Smör och ströbröd till formen

60 minuter

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

3. Smält smöret till kakan.

4. Vispa ägg och 1 1/4 dl socker pösigt. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en skål.

5. Tillsätt smör och grädde i äggvispet. Sikta ner mjölblandningen.

6. Skär äpplena i klyftor. Stöt kardemumman i en mortel om du använder hel. Vänd äpplena i 2 msk socker, kardemumma och kanel.

7. Häll smeten i formen och tryck ner äppelklyftorna. Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter, kakan ska inte vara helt genomgräddad. Gör under tiden toscasmeten.

8. Rör ihop socker, sirap, grädde och smör i en kastrull. Låt koka i cirka 15 minuter. Tillsätt sedan mandel, havregryn och salt. Häll toscasmeten över kakan och grädda i ytterligare cirka 15 minuter, eller tills toscan fått fin färg.


3,3/5 baserat på 277 röster.