Ljummen palsternackssallad med halloumi och hirs.

Ljummen palsternackssallad med halloumi och hirs

En frisk, men ändå matig sallad är ett välkommet inslag på såväl brunch som buffé. Den söta och aromatiska palsternackan och den salta halloumin får sällskap av mjäll hirs och syrligt granatäpple. Toppat med rostade pumpakärnor blir det här en vintrig färg- och smakexplosion!


4 portioner

3 palsternackor, ca 600 g
2 röda lökar
2 vitlöksklyftor
200 g halloumi
½ dl olivolja
2 dl Go Green Skalad Hirs
100 g rucola
1 knippe persilja
2 dl Go Green Rostade Pumpakärnor
1 granatäpple

Dressing
½ dl olivolja
2 msk citronsaft
1 tsk honung 

Salt och peppar

45 minuter
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala palsternacka, rödlök och vitlök. Skär palsternackan i grova bitar, rödlöken i klyftor och finhacka vitlöken. Skär halloumin i tärningar.
  2. Bred ut palsternacka, rödlök och vitlök på en ugnsplåt. Ringla över olivolja, salta och peppra och blanda sedan runt.
  3. Stek palsternacka och lök i mitten av ugnen ca 30 min, eller tills de mjuknat och fått fin färg. Efter 20 min, lägg på halloumi och stek vidare ca 10 min.
  4. Tillaga under tiden hirs enligt anvisningen på förpackningen.
  5. Skölj rucola och persilja och plocka persiljan från kvistarna.
  6. Blanda samman ingredienserna till dressingen. Smaka av med salt och peppar.
  7. Ta ur kärnorna från granatäpplet genom att dela det på hälften och slå med en träslev mot skalet ner i en bunke. Ofta blir det lite saft från granatäpplet, tillsätt gärna den i dressingen.
  8. Blanda samman den ugnsstekta palsternackan, löken och halloumin med hirs, rucola, persilja och dressing. Smaka av med salt och peppar.
  9. Lägg upp salladen på ett fint fat och strö över pumpakärnor och granatäppelkärnor.

3,2/5 baserat på 351 röster.