Laxburgare med ärt- och pepparrotskräm och rotfruktscrudité.

Laxburgare med ärt- och pepparrotskräm och rotfruktscrudité

En fräsch och smakrik laxburgare som smaksätts med kapris, gräslök och citronzest och serveras tillsammans med tunt hyvlade, citronmarinerade rotfrukter. I stället för vanlig hamburgerdressing görs en pepparrotssmakande ärtkräm som även passar bra att servera till andra fiskrätter eller som dipp på buffébordet.


4 portioner

Rotfruktscrudité
4 morötter
2 majrovor
3 polkabetor och/eller gulbetor
1 knippe dill
2 msk olja
3 msk citronsaft
1 nypa socker

Ärt- och pepparrotskräm
1 förp 
Go Green Gröna Ärter
1 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
1 tsk citronsaft
Ca 2 msk riven pepparrot

Laxburgare
4 laxfiléer eller 500-600 g laxfilé
1 knippe gräslök
3 msk kapris
1 citron
Ca 1 dl ströbröd

Tillbehör
1 gul knipplök
Korvbrödsbagarns Hamburgerbröd Frisco
1 ask ärtskott
100 g blandad sallad

Salt och peppar
Smör och olja till stekning 

40 minuter
  1. Börja med rotfruktscruditén: Skala rotfrukterna och hyvla dem i tunna skivor med en potatisskalare eller osthyvel. Finskär dillen. Blanda olja, citronsaft, socker och dill med rotfrukterna.
  2. Häll av vattnet från ärterna. Mixa ärter, crème fraiche, majonnäs och citronsaft med en stavmixer eller i en matberedare. Finriv pepparroten och blanda med ärtkrämen. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skär eller hacka laxen i små tärningar och lägg i en skål. Finskär gräslöken och hacka kaprisen grovt. Finriv det gula skalet från citronen. Blanda samman lax, gräslök, kapris och citronzest. Smaka av med salt och peppar.
  4. Häll ut ströbröd i en djup tallrik. Forma 4 stora laxburgare och vänd i ströbrödet. Lägg på en tallrik.
  5. Hetta upp en stor stekpanna med smör och olja. Stek sedan laxburgarna några minuter på varje sida tills de fått fin färg och är genomtillagade.
  6. Skär den gula knipplöken i tunna ringar. Smaka av rotfruktscruditén med salt och peppar.
  7. Rosta hamburgerbröden i brödrost eller i ugn.
  8. Arrangera maffiga burgare med bröd, sallad, laxburgare, lök, ärtskott och ärtkräm. Servera tillsammans med rotfruktscruditén. 

3,4/5 baserat på 349 röster.