Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Laxburgare med ärt- och pepparrotskräm och rotfruktscrudité
En fräsch och smakrik laxburgare som smaksätts med kapris, gräslök och citronzest och serveras tillsammans med tunt hyvlade, citronmarinerade rotfrukter. I stället för vanlig hamburgerdressing görs en pepparrotssmakande ärtkräm som även passar bra att servera till andra fiskrätter eller som dipp på buffébordet.
Rotfruktscrudité
4 morötter
2 majrovor
3 polkabetor och/eller gulbetor
1 knippe dill
2 msk olja
3 msk citronsaft
1 nypa socker
Ärt- och pepparrotskräm
1 förp Go Green Gröna Ärter
1 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
1 tsk citronsaft
Ca 2 msk riven pepparrot
Laxburgare
4 laxfiléer eller 500-600 g laxfilé
1 knippe gräslök
3 msk kapris
1 citron
Ca 1 dl ströbröd
Tillbehör
1 gul knipplök
4 Korvbrödsbagarns Hamburgerbröd Frisco
1 ask ärtskott
100 g blandad sallad
Salt och peppar
Smör och olja till stekning
- Börja med rotfruktscruditén: Skala rotfrukterna och hyvla dem i tunna skivor med en potatisskalare eller osthyvel. Finskär dillen. Blanda olja, citronsaft, socker och dill med rotfrukterna.
- Häll av vattnet från ärterna. Mixa ärter, crème fraiche, majonnäs och citronsaft med en stavmixer eller i en matberedare. Finriv pepparroten och blanda med ärtkrämen. Smaka av med salt och peppar.
- Skär eller hacka laxen i små tärningar och lägg i en skål. Finskär gräslöken och hacka kaprisen grovt. Finriv det gula skalet från citronen. Blanda samman lax, gräslök, kapris och citronzest. Smaka av med salt och peppar.
- Häll ut ströbröd i en djup tallrik. Forma 4 stora laxburgare och vänd i ströbrödet. Lägg på en tallrik.
- Hetta upp en stor stekpanna med smör och olja. Stek sedan laxburgarna några minuter på varje sida tills de fått fin färg och är genomtillagade.
- Skär den gula knipplöken i tunna ringar. Smaka av rotfruktscruditén med salt och peppar.
- Rosta hamburgerbröden i brödrost eller i ugn.
- Arrangera maffiga burgare med bröd, sallad, laxburgare, lök, ärtskott och ärtkräm. Servera tillsammans med rotfruktscruditén.