Rotselleri och mungobönor.

Ugnsbakad rotselleri med mungbönor, pumpakärnor och timjansmör

När rotsellerin bakas hel bevaras och koncentreras alla smakämnen, och tillsammans med de buljongkokta mungbönorna blir resultatet en fantastiskt god och smakrik vegetarisk rätt.


4 portioner

4 små rotselleri eller 2 lite större

3 dl GoGreen Mungbönor
1 liter grönsaksbuljong
2 dl torrt vitt vin
3 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
5 kvistar timjan
2 lagerblad

 50 g GoGreen Rostade Pumpakärnor
½ dl olivolja
1 tsk vit- eller rödvinsvinäger

 3 msk färsk timjan
150 g smör

Aluminiumfolie
Salt och peppar

1,5 timmar
1,5 timmar
  1. Skölj bönorna och blötlägg dem i kallt vatten, ca 8 timmar.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skölj rotsellerin noga och skrubba bort jord med hjälp av en rotfruktsborste. Slå in varje rotselleri i aluminiumfolie och ställ paketen på ett galler. Baka sedan i mitten av ugnen ca 1 ½ timme eller tills de är genommjuka.
  4. Koka under tiden upp grönsaksbuljongen och vinet i en kastrull. Skala och finhacka vitlöken och schalottenlöken. Tillsätt vitlöken, schalottenlöken, timjankvistarna och lagerbladen i buljongen tillsammans med mungbönorna. Låt koka upp och sedan koka under lock på svag värme ca 15 minuter, eller tills bönorna är helt mjuka. Sila av buljongen och lyft ur timjankvistarna och lagerbladen. Lägg mungbönorna i en skål. Tillsätt pumpakärnorna, olivoljan och vinägern, blanda runt och smaka av med salt och peppar.
  5. Hacka timjanen fint och blanda samman med smöret.
  6. Dela varje rotselleri i två delar, klicka över timjansmöret och servera tillsammans med mungbönorna.

2,8/5 baserat på 559 röster.