Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Våfflor med sylt och grädde
Har du inte tid eller lust att göra en egen smet finns det en förträfflig mix från Kungsörnen.
125 g smör
3¼ dl Kungsörnen Kärnvetemjöl eller siktat Dinkelvetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk socker
4 dl mjölk
- Smält smöret och låt det svalna.
- Blanda de torra ingredienserna i en stor skål.
- Vispa i hälften av mjölken till en jämn smet.
- Tillsätt resten av mjölken och det avsvalnade smöret.
- Hetta upp ett våffeljärn. Pensla med lite smält smör vid första laggen, särskilt väl om järnet är nytt.
- Lägg på ¾-1 dl smet till varje lagg, mer eller mindre beroende på våffeljärnets storlek.
- Grädda våfflorna i hett våffeljärn tills de fått fin färg.
- Lägg de nygräddade våfflorna på galler. Servera dem så nygräddade som möjligt.