Panerad kolja med citronslungad sparris och potatispuré

I det här receptet paneras koljan i mjöl i stället för ströbröd. Till den frasiga fisken serveras potatispure och smörslungad sparris som vänts i citronskal och gräslök – vårkänsla på en tallrik! 


4 portioner

Potatispuré
500 g potatis
1 dl mjölk
25 g smör

Mjölpanerad kolja
600 g koljafilé eller annan vit fisk
1 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl
2 ägg
2 dl Kungsörnen Idealmjöl
2 knippen grön sparris
1 citron, ekologisk
1 knippe gräslök

1 ask smörgåskrasse

Smör och olja till stekning
Salt och peppar

 

45 minuter
  1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Pressa eller stöt potatisen, tillsätt mjölk och smör och vispa slätt med elvisp. Späd eventuellt med lite mer mjölk till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt fram till servering.
  2. Skär koljan i portionsbitar. Förbered tre skålar med panering; en med mjöl, en med uppvispat ägg och en med idealmjöl. Salta och peppra i mjölet.
  3. Vänd fisken i mjölet, ägget och Idealmjölet. Lägg på ett fat medan övriga ingredienser förbereds.
  4. Skär bort den lite träiga delen på sparrisen, ca 2 cm från botten. Skölj citronen noga och riv skalet på finaste sidan av rivjärnet. Finskär gräslöken. Koka upp en kastrull med saltat vatten och låt sparrisen koka ca 3 min. Häll av vattnet.
  5. Hetta upp en stor stekpanna med smör och låt sparrisen steka i någon minut. Tillsätt citronskal och gräslök och dra av från värmen. Håll varmt fram till servering.
  6. Hetta upp en stor stekpanna med smör och olja och stek fisken på medelvärme i några minuter på varje sida. Salta och peppra.
  7. Servera den nystekta fisken tillsammans med potatispurén och sparrisen. Klipp över smörgåskrassen.

4,2/5 baserat på 121 röster.