Rödbetskaka med pumpafrötopping

En härligt röd kaka med smak av rödbetor och kryddor som toppas med en frisk glasyr.


10 portioner

2 ägg
2 dl socker
2 dl Kungsörnen Vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk stött kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 dl olja
3 dl rårivna rödbetor

Topping
2 dl crème fraiche
½ dl florsocker
1 citron, skalet

60 minuter

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt med elvisp, ca 5 minuter.

3. Skala rödbetorna och riv dem grovt.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och kryddor i en bunke.  Rör sedan ner mjölblandningen i äggsmeten. Rör ner oljan och de rivna rödbetorna. Blanda till en slät smet.

5. Häll smeten i en smord och bröad form.

6. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när du dragit ut den. Låt svalna helt innan glasyren läggs på.

7. Riv skalet av en citron. Vispa crème fraiche och florsocker med elvisp till blandningen blir tjock och fluffig. Blanda med citronskalet.

8. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna. Låt svalna och strö sedan över kakan vid servering.


3,4/5 baserat på 282 röster.