Örtdoftande lammstek med rotsaksgratäng, balsamicosky och bönragu.

Örtdoftande lammstek med rotsaksgratäng, balsamicosky och bönragu

Doften av färska kryddor fyller köket när du lagar Sigrid Báránys lammstek med balsamicosky och rotfrukter.


5 portioner

Lammstek

1-1,5 kg lammstek, gärna urbenad 
3 vitlöksklyftor 
Färska örter: rosmarin, timjan och/eller persilja
1 tsk salt
Svartpeppar
Matolja till stekning

Rotsaksgratäng

3 potatisar
3 morötter
3 palsternackor
6 jordärtskockor
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g ädelost
½ dl hackad persilja
Salt och vitpeppar efter smak
1 dl riven lagrad hårdost med mycket smak

Balsamicosky

2 dl rödvin
2 dl vatten
1 msk balsamvinäger
1 lagerblad
1 kvist rosmarin
2 tsk oxfond på flaska
Stekskyn från lammsteken
2 msk smör
1 msk finhackad färsk persilja
salt och svartpeppar efter smak

Vita bönor

1 paket Go green stora vita bönor, sköljda och avrunna
1 liten rödlök, finhackad
Olivolja till stekning
2 tomater, urkärnade och hackade
2 tsk färsk hackad rosmarin
Salt och svartpeppar efter smak
Riven zest av ½ citron (kan uteslutas)

1 timme 30 minuter

Lammstek: 
Sätt ugnen på 125. Hacka vitlök och örter och blanda med lite salt. Om lammsteken är urbenad, stoppa in örtblandningen i steken, om den har benet kvar, stick några hål med en lång, smal kniv och fyll dem med blandningen. Klappa in resten av saltet och lite svartpeppar på ytan av steken och bryn den runtom i olja på hög värme. Ställ in steken i ugnen och stek tills innertemperaturen är 52, om du vill ha den genomrosa, 58 om du vill ha den rosa i mitten och 65 om du vill ha den genomstekt. Ta ut steken, slå in den i folie och låt den vila i 15-20 minuter medan gratängen gräddas. Skiva steken tunt med en vass kniv och ös köttsaften över skivorna innan du serverar.

Balsamicosky:
Blanda vin, vatten, balsamvinäger och kryddor i en kastrull och koka upp. Koka tills halva vätskemängden återstår och ta upp kryddorna. Smaka av med fond och eventuellt mer balsamvinäger till lämplig sälta. Strax före servering häller du av stekskyn från lammsteken i kastrullen och kokar upp balsamicoskyn. Låt koka i några minuter. Dra sedan kastrullen från värmen och vispa i smöret. Smaka av med salt och svartpeppar och blanda i persiljan.

Höj ugnsvärmen till 225 grader.

Rotfruktsgratäng:
Skala och skiva rotfrukterna. Koka upp mjölk och grädde på spisen och koka rotfrukterna under lock i 15 minuter eller tills de börjar mjukna.

Blanda i den mjuka osten, persilja, salt och peppar och häll över alltihop i en gratängform. Baka gratängen i 15-20 minuter eller tills den är mjuk och krämig. Späd eventuellt med mer mjölk. De sista 5 minuterna strör du över den rivna hårdosten och gräddar tills ytan är behagligt gyllene.

Bönragu: 
Fräs lök och rosmarin på medelvärme i generöst med olivolja så att löken mjuknar. Blanda i tomat och höj temperaturen. Tillsätt bönorna och låt puttra i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.


3,3/5 baserat på 403 röster.