Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Ugnsrostad aubergine med rostade kikärter och vitlökskräm
Auberginen rostas med en god kryddolja och serveras sedan tillsammans med rostade kikärter och tomater som blandas upp med färsk persilja. En vitlökskräm med tahini blir ett friskt tillbehör. Prova gärna att byta ut auberginen mot zucchini, det blir minst lika gott.
Ugnsrostad aubergine
2 auberginer
2 vitlöksklyftor
2 tsk malen spiskummin
½ dl olivolja
1 msk citronsaft
Rostade kikärter
2 förp Go Green Ekologiska Kikärter
2 schalottenlökar
250 g cocktailtomater
2 msk olivolja
1 knippe bladpersilja
Vitlökskräm
1 stor vitlöksklyfta
2 dl gräddfil eller turkisk yoghurt
2 msk tahini
1 tsk citronsaft
Salt och peppar
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skölj auberginerna och dela dem i hälften längs med. Lägg dem sedan i en ugnsfast form med snittytan upp.
- Skala vitlöken och riv ner i en skål. Blanda ihop med spiskummin, olivolja, citronsaft, salt och peppar. Häll kryddoljan över auberginerna och ställ sedan in formen i mitten av ugnen. Rosta ca 30 minuter, eller tills auberginerna börjat mjukna. Höj ugnsvärmen till 225 grader och flytta ner aubergingen till nedre delen av ugnen.
- Skölj kikärterna och häll ut dem på en ugnsplåt. Skala schalottenlöken och skär i tunna skivor. Dela cocktailtomaterna på hälften. Bred ut tomater och lök på plåten med kikärter. Ringla över olivolja och salta och peppra. Rosta kikärterna och tomaterna i övre delen av ugnen ca 20 minuter eller tills de fått fin färg.
- Skölj och grovhacka persiljan.
- Skala och riv eller pressa vitlöksklyftan till vitlökskrämen. Blanda ihop med gräddfil/turkisk yoghurt, tahini och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
- Blanda ner persiljan i de rostade kikärterna och tomaterna. Servera tillsammans med auberginen och vitlökskrämen.