Örtgratinerad portabello med blomkålskräm och tomatsallad.

Örtgratinerad portabello med blomkålskräm och tomatsallad


4 portioner

4 stora portabellosvampar
100 g riven prästost
2 vitlöksklyftor
1 dl ströbröd 
1 stort knippepersilja
½ kruka timjan
100 g smör

500 g blomkål
1 gul lök
2 dl crème fraiche
1 tsk citronsaft
Salt och peppar

100 g blandade salladsskott
250 g cocktailtomater
1 gul knipplök/ schalottenlök
1 dl pumpakärnor
Olja, vitvinsvinäger 
Salt och peppar

40 minuter

1. Sätt ugnen på 225 grader. 

2. Ta bort stammen på svamparna och lägg hattarna i en ugnsfast form med den skiviga sidan uppåt. Mixa svampens stammar med ost, vitlök, ströbröd, persilja, timjan och smör i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.

3. Fördela örtblandingen över svamphattarna och låt baka i ca 20 min, eller tills svamparna mjuknat och gratineringen fått fin färg.

4. Dela ner blomkålen och lök i mindre bitar och koka sedan mjuka i vatten, ca 15 min. Häll av vattnet och tillsätt crème fraichen. Mixa till en slät puré och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

5. Skär tomaterna i mindre bitar, finhacka löken och skölj salladen. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills de börjar knäppa. Häll av på ett fat och låt svalna.

6. Blanda ihop tomat, lök, sallad och pumpakärnor. Gör en dressing av vitvinsvinäger, olja, salt och peppar och slå över salladen.

7. Servera portabellon med blomkålspurén och tomatsalladen.


3,3/5 baserat på 718 röster.