Laxburgare med chilimajonnäs och rostade rotfrukter.

Laxburgare med chilimajonnäs och rostade rotfrukter

Panera laxen i sesamfrö så får den en knaprig och smakrik stekyta. Tillsammans med krispig sallad, en het majonnäs och rostade rotfrukter blir det en riktigt god middag som förlänger känslan av sommar.


4 portioner

Laxburgare
600 g finhackad KRAV-märkt laxfilé (eller MSC-märkt torsk eller kolja)
1 finhackad vitlöksklyfta (eller inte)
1 knippe finskuren gräslök (eller inte)  
1 ägg (eller 1 msk potatismjöl, uteslut då ströbröd) 
½ dl ströbröd
1 dl sesamfrö (kan uteslutas eller bytas mot ströbröd)

Chilimajonnäs
1 finhackad röd chili (eller grön chili, harissa, cayennepeppar) 
1 finhackad vitlöksklyfta
1 ½ dl majonnäs (eller crème fraiche)
1 ½ dl crème fraiche

Ugnsrostade rotfrukter 
ca 2 kg blandade rotfrukter skurna i mindre bitar (potatis, morot, palsternacka, rotselleri, betor)
2 klyftade röda lökar (eller gul lök, silverlök, knipplök, purjolök)

Till servering
8 Korvbrödsbagarns Fiberrika Hamburgerbröd
Sallad150 g groddar (eller inte)
Koriander (eller inte)
Picklad lök (kan uteslutas, annars se recept här)

45 minuter
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda ihop lax, vitlök, gräslök, ägg, ströbröd, salt och peppar i en bunke. Låt stå och dra ca 30 min. Forma fiskfärsen till 8 biffar, vänd i sesamfrön på båda sidor.
  3. Rör ihop ingredienserna till chilimajonnäsen. Smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg rotfrukter och lök på en plåt, salta, peppra och ringla över rejält med olivolja. Rosta i ugnen i ca 30–40 minuter, eller tills rotfrukterna och löken är mjuka och fått fin färg. 
  5. Hetta upp en stekpanna med smör och olja. Stek laxbiffarna på båda sidor. 
  6. Servera laxbiffarna i hamburgerbröden tillsammans med sallad, koriander, groddar, chilimajonnäs, picklad lök och rostade rotfrukter.

Tips: Burgarna kan även göras på vit fisk, t.ex. MSC-märkt torsk eller kolja.


3,3/5 baserat på 334 röster.