Kålpudding med korngryn

Husmanskost när den är som allra bäst! Med korngryn i smeten blir puddingen både saftigare och mer klimatsmart eftersom det då behövs mindre kött. Färsen går även jättebra att byta ut mot en vegetarisk variant.


4 portioner

1 dl Go Green Korngryn
3 gula lökar
½ huvud vitkål, ca ¾ kg
500 g blandfärs
2 msk + 1 msk ljus sirap
3 msk färsk timjan eller 1 msk torkad
2 vitlöksklyftor
2 dl mjölk
1 tärning kalvbuljong eller 1 msk kalvfond
1-2 tsk malen kryddpeppar
1-2 tsk maten kryddnejlika
1 msk tomatpuré
2 tsk dijonsenap
2 msk ljus soja
5 lagerblad
3 dl vispgrädde

Rårörda lingon till servering

Salt och peppar
Smör till stekning och form

60 minuter
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Tillaga korngrynet enligt anvisningen på förpackningen.
  3. Skala och skiva löken. Skär kålen i grova bitar.
  4. Fräs lök och vitkål i en stekpanna med rejält med smör. Tillsätt 2 msk sirap och fräs vidare tills kålen fått fin färg. Salta och peppra lätt.
  5. Repa den färska timjanen och hacka grovt.
  6. Lägg färsen i en bunke. Pressa ner vitlöken och blanda ner mjölk, buljong/fond, timjan, kryddpeppar, kryddnejlika, tomatpuré, dijonsenap och soja. Salta och peppra. 
  7. Blanda ihop lök- och kålfräset med färsen och häll allt i en smord ugnsfast form, ca 20×30 cm. Lägg på lagerbladen, tryck lätt så att de fastnar på färsen. Häll grädden runtom, ringla över 1 msk sirap och ställ in formen i mitten av ugnen. Grädda ca 30-40 minuter, eller tills färsen är genomtillagad och puddingen fått fin färg. Täck eventuellt formen med folie mot slutet så att den inte bränns. 
  8. Servera kålpuddingen tillsammans med rårörda lingon.

3,1/5 baserat på 354 röster.